Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Smart City

Innovació destaca que més de 80 municipis ja s’han sumat a la sostenibilitat amb l’Índex Smart impulsat per la Generalitat i Avaesen

23/03/2023
  • La Conselleria d'Innovació i Avaesen fan balanç del funcionament d'aquesta eina gratuïta per als municipis

La Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, juntament amb l’Associació Valenciana d’Empreses d’Energia (Avaesen), ha presentat una jornada de balanç d’ús de l’Índex Smart, una iniciativa pionera a Espanya i de la qual es beneficien, hui dia, més de 80 municipis de la Comunitat Valenciana.

L’Índex Smart és una eina d’autodiagnòstic dirigida als ajuntaments que vulguen identificar els seus reptes de manera àgil i sostenible amb la finalitat de crear municipis més sostenibles, amables amb el ciutadà i eficients en la gestió dels seus recursos. Aquest és l’objectiu de molts pobles i ciutats de la Comunitat Valenciana, que veuen en les Smart City un model cap al qual marcar els seus objectius.

En la jornada, que ha tingut lloc a la seu de la Conselleria d’Innovació, s’ha fet balanç del primer any de treball dels ajuntaments amb aquesta eina. Han participat en la trobada la secretària autonòmica d’Innovació i Transformació Digital, Marian Campello; la directora general d’Innovació, Sonia Tirado; el president d’Avaesen, Marcos J. Lacruz, a més d’ajuntaments que ja són usuaris de l’Índex Smart i altres interessats a ser els pròxims a iniciar-se en aquesta ruta d’innovació i sostenibilitat.

En la presentació de resultats, la directora general d’Innovació, Sonia Tirado, ha afirmat: “La innovació i la transformació digital són la palanca per a moure i vertebrar territoris i societats, per això des de la Generalitat acompanyem els ajuntaments en la transformació digital necessària per a millorar els serveis públics, resoldre els problemes de la ciutadania, generar riquesa i impulsar els sectors productius, i aconseguir un entorn de convivència més sostenible, divers i inclusiu”.

Per la seua banda, el president d’Avaesen, Marcos J. Lacruz, ha posat el focus en “la necessitat de donar respostes al que demana la ciutadania, i en aquest àmbit els ajuntaments són l’administració més pròxima, la que millor coneix les necessitats, per això hem creat aquesta eina gratuïta per a facilitar que puguen transitar cap a un model Smart City real, que no només diagnostica, sinó que, a més, també ofereix reptes i solucions amb tot l’ecosistema publicoprivat del Think Tank que lidera Avaesen”.

Els resultats de l’Índex Smart

Els resultats d’aquest Índex Smart són públics. Es poden consultar en la web i veure els indicadors dels primers 20 municipis que han tancat aquest cicle. Durant l’any passat, Avaesen, la Conselleria d’Innovació i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies van dur a terme cinc jornades formatives a les tres províncies per a acompanyar els municipis en l’emplenament.

L’Índex ofereix als consistoris una autoanàlisi Smart City efectiva i ràpida de les nou àrees d’actuació principals d’un municipi, perquè puguen avaluar així els seus avanços i els pròxims reptes. Això els permet fixar les prioritats que tenen a l’hora de licitar inversions i també trobar sinergies amb altres ajuntaments amb necessitats similars.

Per a dur-ho a terme, l’eina permet avaluar nou àrees de treball emmarcades en quatre grans blocs: transició verda i sostenibilitat, transició digital, ciutadania i qualitat de vida, i govern i economia.

Aquesta eina forma part del Think Tank Smart Cities, el ‘hub’ impulsat per Avaesen, on participen més de 300 ajuntaments, empreses i entitats. Es tracta del ‘hub’ Smart City de col·laboració publicoprivada més gran d’Espanya.

Aquests resultats s’han presentat durant una trobada amb els mitjans, en la qual van participar diversos municipis que van compartir les respectives experiències amb l’Índex Smart. En el cas de Rafal, gràcies a l’elaboració de l’índex, van detectar una oportunitat en l’estalvi d’aigua del municipi que estan treballant amb Hidraqua.

Entre aquestes experiències, destaca l’elaboració d’un pla director contra inundacions per a protegir el municipi contra esdeveniments extrems o una iniciativa per a reutilitzar l’aigua pluvial. Per la seua banda, Xàbia ha comentat els passos que està fent a millorar l’eficiència turística del municipi amb mesures com el control de l’aforament de les platges o l’optimització de la mobilitat.

Galeria d'imatges