Sanitat Universal i Salut Pública
Activitat hospitalària

L’Hospital Doctor Balmis realitza 16 trasplantaments en 15 dies i duplica l’activitat habitual del centre

24/03/2023
L’Hospital Doctor Balmis realitza 16 trasplantaments en 15 dies i duplica l’activitat habitual del centre
  • Aquestes intervencions han requerit la mobilització de més de 100 professionals de diversos serveis hospitalaris i extrahospitalaris
  • En el primer trimestre de l'any es registren a la província d'Alacant 22 donants, un 20 % més que en el mateix període de l'any anterior

Els equips de trasplantament de l’Hospital General Universitari Doctor Balmis han dut a terme entre el 2 i el 16 de març un total de 16 trasplantaments, la qual cosa suposa un increment aproximat del 50 % respecte a l’activitat habitual del centre, que se situa en una mitjana de 15 trasplantaments al mes.

Aquests trasplantaments es concreten en quatre renals, sis hepàtics, així com sis trasplantaments de còrnies. Des que va començar l’any, el centre alacantí comptabilitza ja 45 trasplantaments, 14 de renyó, 9 hepàtics i 22 de còrnia.

Quant a les intervencions que s’han dut a terme durant els 15 dies esmentats, s’han pogut fer perquè s’ha comptat amb huit donants de tota la província. Una activitat de donació que també ha permés la realització de diversos trasplantaments dins i fora de la Comunitat Valenciana, com a mostra d’equitat i solidaritat interterritorial.

La tasca dels equips de coordinació de trasplantaments també possibilita que s’assolisca aquest nivell de donacions i “és remarcable, especialment, el paper dels equips d’hospitals no trasplantadors, que duen a terme un important treball per a incorporar les noves tècniques de donació”, ha assenyalat el cap del Servei de Coordinació de Trasplantaments, Miguel Perdiguero.

De fet, cinc de les huit donacions corresponen a hospitals comarcals no trasplantadors i tres s’han produït a través del programa de donació en asistòlia controlada (amb ajuda d’equips desplaçats des dels hospitals Clínic de València i La Fe), que està estés entre diversos centres de la província d’Alacant. “L’any passat, la donació en asistòlia va suposar un 33 % de les donacions i esperem poder assolir entre el 40 i el 50 % al llarg de 2023”, ha apuntat Perdiguero.

Pel que fa a les 16 intervencions que s’han fet, han requerit “la mobilització de més de 100 professionals de serveis diferents de l’hospital i altres serveis extrahospitalaris implicats, que, de manera coordinada i amb un gran esforç per part de tots, han aconseguit assolir aquestes xifres”, ha recalcat Perdiguero.

Així mateix, ha explicat, “els temps d’actuació en la donació i el trasplantament són crucials, amb equips de trasplantament que es desplacen ràpidament a altres centres per a l’extracció, en el cas del trasplantament hepàtic, i amb un protocol molt ajustat perquè els òrgans arriben tan prompte com siga possible, mentre un altre equip prepara el pacient receptor”.

De la mateixa manera, des del Servei de Coordinació de Trasplantaments s’ha recordat que l’èxit d’aquest programa està vinculat a la generositat de les famílies dels donants. En aquest sentit, pel que fa al primer trimestre de l’any, “s’han registrat a la província d’Alacant 22 donants, que representen un 20 % més que en el mateix període de l’any anterior, la qual cosa demostra la solidaritat de la ciutadania, tant nacional com estrangera, que viu a la nostra província”.

Galeria d'imatges