Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
Memòria històrica

La Generalitat convoca les subvencions a actuacions relacionades amb el reconeixement dels llocs de la memòria i la retirada de vestigis de la Guerra Civil

24/03/2023
  • La Conselleria de Qualitat Democràtica destina 550.000 euros a ajuntaments, mancomunitats, entitats i associacions sense ànim de lucre en 2023
  • Les sol·licituds es podran presentar entre el 24 de març i el 24 d’abril
València.

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha convocat les subvencions destinades a ajuntaments, mancomunitats, entitats i associacions sense ànim de lucre en 2023 relacionades amb la memòria històrica i democràtica valenciana, amb el reconeixement dels llocs de la memòria i retirada dels vestigis relatius a la Guerra Civil i a la dictadura a la Comunitat Valenciana.

Per aquest motiu, s'hi destinen 550.000 euros, tal com publica el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).

Les subvencions s'orienten a projectes i iniciatives que tinguen entre la seua finalitat la memòria històrica i democràtica valenciana, i que tinguen com a objectiu dur a terme actuacions per a valorar els llocs de la memòria mitjançant la instal·lació d'elements testimonials en reconeixement d'edificis, llocs i espais geogràfics vinculats a la memòria històrica, per haver-hi ocorregut algun tipus d'actuació o esdeveniment en el període comprés entre l'esclat de la Guerra Civil i la fi de la dictadura.

Les ajudes també permetran la substitució de noms de carrers, a més de dur a terme actuacions com informes, estudis i projectes que impulsen la identificació, localització i recuperació d'edificis, llocs, monuments o vestigis de la memòria democràtica o la difusió i revaloració d'aquests.

L'objectiu d'aquestes ajudes és salvaguardar el coneixement i la difusió de la història de la lluita dels valencians i valencianes pels seus drets i llibertats democràtiques en el període que abasta des de la proclamació de la Segona República Espanyola, el 14 d'abril de 1931, fins a l'entrada en vigor de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, el 10 de juliol de 1982.

El termini per a presentar les sol·licituds comença el 24 de març i finalitzarà el pròxim 24 d'abril. Es farà exclusivament per via telemàtica en la Seu Electrònica de la Generalitat o per mitjà de la pàgina web de la Conselleria de Participació.

Aquesta convocatòria de subvencions se suma a les dues anteriors en matèria de memòria democràtica. La primera d'aquestes, destina 150.000 euros a actuacions relacionades amb l'obertura de fosses, exhumacions i accions en compliment de la Llei 14/2017, el termini de sol·licitud de la qual finalitza aquest 24 de març. La segona, compta amb 50.000 euros per a projectes desenvolupats per universitats públiques valencianes en matèria de memòria històrica i democràtica valenciana, el termini de la qual conclourà el pròxim 13 d'abril.

Més informació