Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Jornades Kumpania

Més de 600 xiquets i xiquetes, adolescents i joves gitanos i gitanes participen en el programa socioeducatiu Kumpania

25/03/2023
  • Aitana Mas ha assistit a Elx a la trobada amb alumnat, professorat, familiars i entitats participants en els programes Kumpania
  • Per a 2023 la Conselleria d'Igualtat destina 9 milions d'euros per al finançament de Kumpania, Impulsa Kumpania i Kumpania Plus
     

Més de 600 xiquets, xiquetes, adolescents i joves gitanos i gitanes de la Comunitat Valenciana han participat en el programa socioeducatiu Kumpania, impulsat i posat en marxa per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives per a avançar en la igualtat d’oportunitats en l’accés a un itinerari formatiu lliurement triat per l’alumnat gitano.

Així ho ha assenyalat la vicepresidenta del Consell, Aitana Mas, durant la seua participació a Elx en una de les Trobades Kumpania que ha organitzat la Conselleria, per a reconéixer els i les participants en aquest servei públic socioeducatiu especialitzat en la infància, l’adolescència i la joventut gitana.

La vicepresidenta he explicat que en 2023 el seu departament compta amb una inversió de 9 milions d’euros per al finançament dels programes Kumpania, amb l’objectiu de la graduació en Educació Secundària Obligatòria; Impulsa Kumpania, que va dirigit a la primera infància, i Kumpania Plus, per a acompanyar en els estudis postobligatoris.

Durant la trobada, Aitana Mas ha recordat que Kumpania compta amb un ampli “reconeixement” tant de les mateixes entitats representants de la població gitana com per part de la Unió Europea, “que ha guardonat aquesta iniciativa com a bona pràctica”.

Kumpania ha demostrat ser un instrument “altament efectiu” per a intervindre en aquells factors que determinen la desigualtat de condicions i resultats en què es troba l’alumnat gitano en el Sistema Educatiu respecte de la població no gitana, pel fet que els procura els mitjans necessaris per al desenvolupament de “les seues capacitats i l’èxit dels seus estudis”, ha afirmat.

Aquest servei públic, que desenvolupa 28 programes establits en tot el territori valencià per a fer costat a l’alumnat de població gitana i acompanyar-lo en diverses etapes educatives, s’ha incorporat al programa Fons Social Europeu Plus (FSE+) Comunitat Valenciana 2021-2027, per la qual cosa a partir d’ara compta, a més, amb finançament europeu.

En la seua intervenció, la vicepresidenta també ha destacat el paper fonamental de les associacions gitanes en el desenvolupament de Kumpania, perquè han assolit, a través dels equips professionals, “una vinculació de famílies, xiquetes, xiquets, adolescents i joves, així com de tota la part comunitària i educativa, que és clau per a l’èxit del programa”.

Impacte i resultats a Elx i Elda

Elx compta amb quatre serveis Kumpania i Elda amb un, en què participen aquest curs 2022-2023 un total de 118 persones: 44 xiquets o homes joves i 74 xiquetes o dones joves, 7 dels quals en edat d’Educació Infantil, 49 en Primària, 42 en Secundària, 7 preparant proves d’accés a la Universitat o graus superiors o mitjans i 13 realitzant estudis postobligatoris, entre els quals hi ha 5 per a la Universitat. El conjunt dels cinc serveis compta amb 41 professionals, 29 dones i 12 homes.

En el curs 2021-2022 van participar un total de 122 persones, 51 xiquets o homes joves i 71 xiquetes o dones joves; 73 dels 100 que cursaven estudis d’Educació Primària o Secundària van promocionar de curs (el 73 %), 1 es va graduar en Secundària, 1 va aprovar les proves d’accés a la Universitat i 9 de cada 10 dels que cursaven estudis postobligatoris (el 90 %) van promocionar de curs.

Trobades Kumpania

Les Trobades Kumpania ja s’han celebrat a Castelló de la Plana i a València, i el pròxim 1 d’abril tindrà lloc a la Universitat d’Alacant.

En els actes participen persones usuàries del servei públic Kumpania, familiars, professionals dels programes, professorat dels centres educatius, representants de les entitats gitanes i públic general.

Mitjançant un format “amable, estimulant i enriquidor”, presentat per l’activista gitano Juan David Santiago, les Trobades Kumpania inclouen converses amb totes les parts implicades, que abordaran la situació present de la població gitana en l’àmbit educatiu, els seus determinants socials i les seues aspiracions.