Hisenda i Model Econòmic
Hisenda

Arcadi España: “La Generalitat aposta per un model d’impostos just i progressiu, en què paguen aquelles persones que tinguen més”

27/03/2023
Arcadi España: “La Generalitat aposta per un model d’impostos just i progressiu, en què paguen aquelles persones que tinguen més”
  • L'informe Panorama de la fiscalitat autonòmica 2023 recull que les rendes més baixes paguen menys a la Comunitat i les més altes paguen més que en altres comunitats

​​​​​​​

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, ha subratllat que la Generalitat ha fet una reforma en el tram autonòmic de l’IRPF en la qual s’aposta per un model d’impostos just i progressiu, “en què paguen aquelles persones que tinguen més”.

Arcadi España ha explicat que es tracta d’una reforma “aprovada per unanimitat per les Corts, que congela i abaixa, sobretot, a les rendes de menys de 60.000 euros el tram autonòmic i es concentra aquesta rebaixa en les rendes de menys de 30.000 euros. D’aquesta manera, es demana un esforç addicional a les rendes de més de 60.000 euros”.

El responsable de les finances valencianes ha fet aquestes declaracions durant la participació, junt amb la directora general de l’Agència Tributària Valenciana, Sonia Díaz, en la clausura de la jornada Panorama de la fiscalitat autonòmica 2023. Comunitat Valenciana, organitzada pel Col·legi d’Economistes de València (COEV), en la qual ha detallat les característiques i les novetats de la reforma fiscal.

Arcadi España ha destacat que l’informe Panorama de la fiscalitat autonòmica 2023 del Registre d’Economistes Assessors Fiscals posa en relleu que amb la reforma fiscal de la Generalitat “es manté un criteri de progressivitat i de justícia social en un context de molta inflació, per a ajudar les classes mitjanes i treballadores. Això ha permés que les rendes més baixes paguen menys a la Comunitat Valenciana que en altres comunitats, i que les rendes més altes paguen més que la mitjana en altres autonomies”.

Així mateix, el conseller s’ha referit durant la seua intervenció a la “necessitat d’un nou model de finançament” i hi ha afegit que des de la Generalitat “pretenem fer de la política fiscal una política social per a suportar l’augment dels preus en l’economia familiar, perquè el nostre objectiu és garantir uns serveis públics de qualitat i una cobertura adequada per a les famílies amb menys recursos, defensant la igualtat d’oportunitats; per a fer-ho, l’esforç fiscal més gran ha de ser per a les rendes més altes, mentre alleugem la factura impositiva de les rendes mitjanes i treballadores”.

Novetats de la reforma fiscal

Amb aquesta reforma fiscal es veuran beneficiats la majoria dels valencians i valencianes amb rendes que arriben als 60.000 euros, la qual cosa equival al 97,4 dels contribuents a la Comunitat Valenciana. A més, permetrà que 962.000 contribuents no hagen de pagar l’IRPF en la pròxima declaració de la renda.

Així mateix, s’augmenta el mínim exempt de tributació de l’IRPF al màxim que permet la llei, un 10 %, i s’augmenta l’import, els beneficiaris i el nombre de deduccions autonòmiques.

Així, s’augmenta un 10 % l’import de totes les deduccions que tenen un import fix i les que estableixen límits màxims, amb l’objectiu d’adequar-les a l’actual nivell de preus i beneficiar els contribuents de classe mitjana i treballadora, i s’amplien també els límits de renda per a accedir a les deduccions de la Generalitat (de 25.000 a 30.000 euros en les declaracions individuals i de 40.000 a 47.000 euros en les conjuntes).

La nova reforma fiscal inclou dues noves deduccions fiscals, com ho són l’accés a la reproducció assistida per a dones majors de 40 anys, els tractaments de les quals no estan coberts per la Seguretat Social, fins a un màxim de 100 euros, així com una nova deducció per a ajudar a fer front a l’increment dels tipus d’interés en hipoteques subscrites a partir de l’1 de gener de 2014, fins a un màxim anual de 100 euros, per a rendes que poden arribar als 30.000 euros.

Durant la jornada, el Registre d’Economistes Assessors Fiscals (REAF), òrgan especialitzat en matèria fiscal del Consell General d’Economistes d’Espanya, ha presentat l’estudi Panorama de la fiscalitat autonòmica 2023. Comunitat Valenciana, en el qual es realitza una fotografia de la normativa autonòmica en impostos cedits i en impostos propis aplicables enguany, i s’hi exposen les comparacions interterritorials.

El REAF està constituït en l’actualitat per més de 6.000 economistes assessors fiscals pertanyents als 70 col·legis d’economistes i titulars mercantils d’Espanya, i s’encarrega de coordinar l’activitat d’economistes en els temes relacionats directament amb l’exercici professional de l’assessoria fiscal.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats