Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat
Seguretat viària

La Generalitat inverteix 6,7 milions d’euros a incrementar la seguretat viària i la connectivitat de la CV-35 al seu pas per Tuéjar, Titaguas i Aras de los Olmos

27/03/2023
La Generalitat inverteix 6,7 milions d’euros a incrementar la seguretat viària i la connectivitat de la CV-35 al seu pas per Tuéjar, Titaguas i ...
  • La consellera d'Obres Públiques destaca les obres per a millorar la seguretat d'aquest tram de carretera que uneix València amb Ademuz, que se sumen a les que ja estan executades per valor de 8,6 milions d'euros
  • Rebeca Torró assenyala que l'objectiu és “reduir l'accidentalitat i millorar el temps de recorregut des dels municipis d'interior fins als punts on se situen els centres d'educació, cultura, treball, mèdics o d'oci”

La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat està executant obres per a incrementar la seguretat viària i la connectivitat a la CV-35 al seu pas pels termes municipals de Tuéjar, Titaguas i Aras de los Olmos, amb una inversió de més de 6,7 milions d’euros.

Com ha explicat la consellera, que ha fet seguiment de l’actuació acompanyada de la directora general d’Obres Públiques, Roser Obrer, “s’estan realitzant obres per a millorar la seguretat d’aquest tram de carretera que uneix València amb Ademuz, al llarg de 10 quilòmetres, i que se sumen a les obres ja executades per la Generalitat per valor de 8,6 milions d’euros”.

L’objectiu de la Generalitat, ha continuat la consellera, “és reduir l’accidentalitat i millorar el temps de recorregut des dels municipis d’interior fins als punts del territori on se situen els principals centres d’educació, cultura, treball, mèdics o d’oci, ja que des del Consell ens fixem com a meta que les condicions de mobilitat siguen les mateixes en tota la Comunitat, al marge d’on es residisca”.

En aquest sentit, Rebeca Torró ha destacat que “la CV-35, que connecta els Serrans amb l’àrea metropolitana de València i els municipis de la comarca entre si, després de molts anys d’abandó, ha sigut des del principi una prioritat per a aquest Consell, que és molt conscient que sense una xarxa viària en condicions que vertebre el territori amb totes les garanties de seguretat i eficàcia, no es pot accedir als serveis bàsics i es frena el desenvolupament”.

A més, segons la consellera, “en aquests huit anys s’ha creat una infraestructura per a les persones i per les persones i s’estan condicionant itineraris per als vianants que no només responen a la necessitat de les veïnes i els veïns d’aquests municipis de gran valor paisatgístic, sinó que també esdevenen reclam per als molts turistes que visiten aquesta zona a la recerca de rutes per a senderisme”.

Actuacions a la CV-35

L’actuació que està duent a terme actualment la Conselleria comprén tres trams. El primer correspon a l’àmbit de l’alt de la Montalbana, on es construeix un tram curt en variant que elimina del traçat de la carretera el canvi de rasant actual i es propicia un traçat coherent amb l’existent en l’entorn immediat de l’actuació.

El segon tram es localitza al sud del nucli urbà de Titaguas i correspon a l’execució d’una glorieta en el punt de confluència de les carreteres CV-35 i CV-345.

Finalment, el tercer tram és el tram interurbà de la CV-35, entre els nuclis de Titaguas i Aras de los Olmos, on es planteja un condicionament general de la carretera. Com a part de l’actuació s’han programat dues modificacions breus en planta coincidents amb les zones d’encreuament amb els barrancs de La Tejería i El Regajo. En tots dos casos s’han proposat solucions que milloren la seguretat del traçat i minimitzen la incidència sobre l’entorn.

En aquest tram, totes les corbes amb condicions geomètriques que ho exigeixen estan dotades de sobreample de calçada, per a permetre l’encreuament de dos vehicles pesants, i tots els camins rurals que connecten actualment amb la CV-35 mantindran la seua connexió. En els talussos de terraplé generats per l’actuació, es procedirà a revegetalitzar-los tots mitjançant hidrosembra.

Treballs de millora

Aquesta és una actuació que dona continuïtat a les obres que s’estan fent en els últims huit anys. Així, s’han desenvolupat actuacions per a la millora dels ferms de la carretera des de Chelva fins al límit de la província, s’ha programat o s’ha executat la millora del ferm de la carretera.

Actualment, només queda executar un tram dels quatre previstos, que es contractarà pròximament, entre Tuéjar i l’alt de la Montalbana. De la mateixa manera, s’han condicionat travessies com la de Chelva i està previst que s’actue a la d’Aras de los Olmos.

També s’ha donat un important impuls a la mobilitat no motoritzada i a Chelva s’està executant l’itinerari per a vianants entre el nucli urbà i la glorieta d’accés est al municipi. En aquesta línia d’actuacions, al mateix municipi de Chelva, però a la part oest, la Conselleria acaba d’adjudicar una passarel·la per a vianants i ciclistes per 458.000 euros.

Accés a Tuéjar

Així mateix s’han desenvolupat actuacions de millora de la seguretat a través de la conversió d’interseccions en glorietes, com en l’accés a Tuéjar, on, a més de la construcció de la rotonda, s’ha millorat la mobilitat de vianants i ciclistes en una actuació d’1,692 milions d’euros.

Igualment s’han condicionat els marges de les carreteres, ja que les vies d’interior es caracteritzen per traçats sinuosos i en moltes ocasions seccions estretes. Per això a la CV-390, entre Tuéjar i l’embassament de Benagéber, s’ha millorat el paviment i la visibilitat amb la finalitat de facilitar l’encreuament entre vehicles, s’han executat cunetes de seguretat i està previst continuar actuant fins a Benagéber. Aquestes mateixes actuacions s’han desenvolupat a la carretera CV-355.

En definitiva, el conjunt d’actuacions se centra a la travessia de la CV-35 al seu pas per Chelva; la passarel·la per a vianants d’accés oest a Chelva, a la CV-35; l’itinerari per a vianants a la CV-35, accés est a Chelva; el reforç de ferm de la CV-35 entre Chelva i Tuéjar; la rotonda d’accés a Tuéjar des de la CV-35; el reforç de ferm de la CV-35 entre Tuéjar i l’alt de la Montalbana; el reforç de ferm de la CV-35 entre l’alt de la Montalbana i Titaguas; el condicionament i la millora de marges de la CV-390; la il·luminació dels túnels de la CV-390 a l’embassament de Benagéber; el condicionament de la CV-355 entre Aras de los Olmos i Losilla de Aras; l’ampliació de la plataforma de la CV-355 entre Losilla de Aras i el límit provincial, i l’apedaçament de la CV-35 entre Aras de los Olmos i el límit de la província.

Galeria d'imatges