Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
Memòria històrica

Pérez Garijo destaca el treball coordinat entre pobles, ciutats i institucions autonòmiques “per a impulsar la tasca memorialística”

28/03/2023
Pérez Garijo destaca el treball coordinat entre pobles, ciutats i institucions autonòmiques “per a impulsar la tasca memorialística”
  • La consellera intervé en la XIV sessió de la Xarxa de Municipis per a fer valdre la memòria històrica

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha volgut visibilitzar la tasca de la Xarxa de Municipis per al reconeixement de la memòria històrica que “continua sumant i aglutinant les entitats locals per impulsar la tasca memorialística”.

En aquest sentit, Pérez Garijo ha remarcat “el treball coordinat entre els pobles, ciutats i institucions autonòmiques” per a continuar desenvolupant actuacions com ara l’exhumació i la identificació de les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura; els homenatges a les víctimes de l’Holocaust i els camps d’extermini nazis; l’organització d’actes en record i homenatge a les víctimes dels bombardejos sobre la població civil; la retirada de símbols franquistes, o la conservació dels espais de la memòria, entres altres projectes.

Pérez Garijo ha intervingut en la inauguració de la XIV sessió de la Xarxa de Municipis per al reconeixement de la memòria històrica, coincidint amb el Dia del Record a les Víctimes de la Guerra Civil i el Franquisme. En la inauguració també han participat el secretari general de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Vicente Gil, i l’alcaldessa d’Orihuela, Carolina Gracia.

En la seua intervenció, la consellera de Qualitat Democràtica ha recordat el poeta del poble, Miguel Hernández, “a qui hui retem homenatge a la terra que el va veure nàixer, com també ho fem totes i tots els defensors de la democràcia en el dia que la Generalitat ha instaurat per a recordar les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme”.

“Hui simbolitzem un record que comprén els 365 dies de l’any —ha assenyalat Pérez Garijo— i ho fem per totes aquestes persones que van ser víctimes de l’odi i la desraó, però ho fem també per les generacions presents i futures”.

La consellera ha parlat, al mateix temps, dels llocs de la memòria i s’ha referit al camp de concentració d’Albatera, “un d’aquests espais en els quals estem treballant per aconseguir que siga de titularitat pública, protegir-lo i intervindre perquè esdevinga un lloc que ens ajude a recórrer, tocar i sentir les injustícies patides en el més profund del nostre ser; per a no oblidar, per a aprendre”.

La Xarxa de Municipis per al reconeixement de la memòria històrica, impulsada per l’FVMP i integrada en més de 100 municipis, té com a objectiu activar l’agenda memorialista democràtica de les entitats locals, dignificar les víctimes, reparar els seus familiars i recuperar el patrimoni per a orientar-lo al coneixement públic.

Galeria d'imatges