Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
Memòria històrica

Rosa Pérez Garijo destaca “el compromís i el sacrifici” de les persones que lluitaren perquè “la llibertat fora alguna cosa més que una paraula escrita en la paret”

28/03/2023
Rosa Pérez Garijo destaca “el compromís i el sacrifici” de les persones que lluitaren perquè “la llibertat fora alguna cosa més que una paraula ...
  • La consellera clausura l’acte d’homenatge a les persones represaliades del tardofranquisme en el Dia del Record a les Víctimes de la Guerra Civil i el Franquisme

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha destacat “el compromís i el sacrifici de les i els que vau lluitar perquè la llibertat fora alguna cosa més que una paraula escrita en la paret, com ho cantava Pablo Guerrero, i per a mantindre la flama d’una memòria democràtica que s’està obrint pas”.

Pérez Garijo ha clausurat l’acte d’homenatge a les persones represaliades del tardofranquisme en el Dia del Record a les Víctimes de la Guerra Civil i el Franquisme, organitzat per la Conselleria de Qualitat Democràtica, en el qual també ha intervingut l’alcalde de València, Joan Ribó.

La consellera ha enaltit la tasca de totes les víctimes del tardofranquisme “pel seu sacrifici i la seua lluita que mai oblidarem”, a la qual cosa ha afegit que “sense vosaltres no haguera sigut possible recuperar les nostres institucions, el nostre autogovern i la nostra capacitat de desenvolupar-nos com a poble”.

En la seua intervenció, la consellera ha destacat la importància “de fer memòria”, més en un país com el nostre, “tan habituat a passar pàgina sense fer balanç ni autocrítica”.

“Hem de recordar —ha continuat— que les persones anaven a presó per pensar, parlar, escriure, eixir al carrer o declarar-se en vaga”.

La consellera ha parlat de les víctimes “d’un dels episodis més infames i cruels de la nostra història recent, el tardofransquisme, en el qual el perill era constant i el compromís polític amb la recuperació d’una llibertat que moltes persones encara no havíeu conegut, podia suposar atur, pobresa, exili, presó, tortures i, fins i tot, la mort”.
“Un règim —ha lamentat la consellera— que ni volia ni deia que éreu moltes i molts els que estàveu decidits a acabar amb el monstre, encara que sí que ho sabia”.

“Per aquest motiu, va mantindre i va perfeccionar durant tants anys una maquinària de repressió que mai va abaixar la guàrdia i que va perdurar després de la mort del dictador i es va incrustar en la democràcia acabada de nàixer”, ha subratllat Pérez Garijo.

La consellera ha reiterat que, “una vegada més, arribem tard”, alhora que ha demanat disculpes en nom de les administracions públiques “per no haver estat a l’altura dels col·lectius i les persones que durant dècades han demanat veritat, justícia i reparació”.

Pérez Garijo ha recordat que “moltes i molts de vosaltres heu remat contra corrent tot aquest temps”, una tasca que “agraïm infinitament i mereix un reconeixement reforçat”.

En l’acte s’ha fet lectura del manifest Dones i homes que van deixar empremta. Al seu torn, l’homenatge ha comptat amb l’actuació del cantautor valencià Pau Alabajos. També s’ha fet una lectura de poemes de Miguel Hernández i de Vicent Andrés Estellés, a càrrec de Vicent Camps.

Galeria d'imatges