Sanitat Universal i Salut Pública
Dia Nacional del Trasplantament

La Comunitat Valenciana ocupa el primer lloc a Espanya en l’optimització d’òrgans donats ‘a cor parat’

29/03/2023
La Comunitat Valenciana ocupa el primer lloc a Espanya en l’optimització d’òrgans donats ‘a cor parat’
  • La valenciana és l'autonomia líder en percentatge de donants en asistòlia multiorgànics, gràcies a l'equipament mòbil ECMO, que cobreix el 100 % de centres de la Comunitat Valenciana
  • La màquina ECMO va fer l'any passat 31 eixides que van permetre obtindre 58 renyons, 26 fetges i 18 pulmons per a trasplantaments

La Comunitat Valenciana és l'autonomia amb més percentatge de donants en asistòlia multiorgànics, és a dir, quan el cor deixa de bategar i es donen diversos òrgans, segons les dades que maneja l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT). Això és així, entre altres factors, pel programa ECMO mòbil de què disposa la Comunitat Valenciana i que dona cobertura de manera consolidada a tots els seus hospitals.

L'equipament ECMO (per les seues sigles en anglés, ExtraCorporeal Membrane Oxygenation) s'utilitza per a restaurar el flux sanguini dels òrgans abdominals (renyó, fetge i pulmó) quan hi ha una donació per mort cardiorespiratòria.

En aquests casos, com que el cor i els pulmons cessen definitivament la seua activitat, cal recórrer a la màquina ECMO per a aportar sang oxigenada i a la temperatura adequada als òrgans i així poder preservar-los el temps suficient perquè els equips mèdics puguen extraure'ls i trasplantar-los. No passa el mateix en l'extracció d'òrgans després de la mort encefàlica.

En aquest segon cas, l'activitat cerebral cessa per complet, però la sang continua circulant a la resta d'òrgans durant un temps, i aquest lapse defineix el marge amb què compta l'equip mèdic per a actuar.

A més dels aparells ECMO, per a preservar els òrgans i que arriben en condicions òptimes a la persona receptora, és crucial la coordinació correcta i ràpida dels equips de professionals involucrats en la donació i el trasplantament.

El procediment pot arribar a implicar diverses desenes de professionals, a més dels equips estables entrenats en el maneig de l'ECMO mòbil que pertanyen a l'Hospital Clínic Universitari de València i a l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe, i que es desplacen amb la màquina ECMO on són necessaris.

L'equip d'ECMO mòbil va fer l'any passat 31 eixides

L'últim dimecres de març es commemora el Dia Nacional del Trasplantament, per a destacar el treball dels i les professionals sanitaris que es dediquen a la teràpia del trasplantament.

La Comunitat Valenciana va comptabilitzar l'any passat 250 donants d'òrgans de cadàver. D'aquest total, 143 van ser per mort encefàlica i 107 per defunció cardiorespiratòria (donació en asistòlia).

Aquesta proporció evidencia que "clarament es consolida la donació en asistòlia controlada a la Comunitat Valenciana després de la implantació i el manteniment de l'equip d'ECMO mòbil que la fa possible. A més, la Comunitat Valenciana és l'única autonomia del país que ofereix cobertura d'ECMO mòbil al 100 % dels centres d'una manera continuada", segons explica Rafael Zaragoza, director del Programa de Trasplantaments de la Comunitat Valenciana.

En termes absoluts, l'equip d'ECMO mòbil va fer l'any passat 31 eixides que van permetre obtindre 58 renyons, 26 fetges i 18 pulmons per a trasplantaments.

Proporcionalment, la Comunitat Valenciana va superar el 80 % de donants en asistòlia multiorgànics en 2022, per davant de la resta d'autonomies i de la mitjana nacional, que es va situar en el 64 %.

Galeria d'imatges