Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Pla Convivint

Igualtat obrirà a Meliana abans de l’estiu el primer centre de persones majors biosostenible d’Espanya

29/03/2023
Igualtat obrirà a Meliana abans de l’estiu el primer centre de persones majors biosostenible d’Espanya
  • La vicepresidenta ha visitat l'edifici d'obra civil més gran del país realitzat amb palla d'arròs i fusta com a materials principals
  • La construcció ha suposat una inversió de 3,3 milions d'euros i tindrà capacitat per a 80 persones majors dependents

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha anunciat aquest matí l’obertura a Meliana, abans de l’estiu, del “primer centre de persones majors biosostenible d’Espanya”.

La vicepresidenta ha visitat les obres ja finalitzades d’aquest nou centre de dia, inclòs en el pla Convivint d’infraestructures de serveis socials 2021-25, pertanyent a la xarxa de centres de l’Institut Valencià de Serveis Socials (IVASS) i gestionat per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat. Aquesta construcció ha sigut possible gràcies a la col·laboració de la Generalitat amb la Diputació de València i l’Ajuntament de Meliana.

Es tracta, ha assenyalat la vicepresidenta, d’un dels centres més “avantguardistes” de la Comunitat Valenciana, ja que està fet íntegrament amb tècniques de bioconstrucció, que és el “sistema més sostenible amb el qual es pot construir hui dia”, utilitzant la palla d’arròs i la fusta com a materials principals.

La bioconstrucció està bastant estesa en altres països europeus, però en aquest cas, ha explicat la vicepresidenta, es tracta del “primer edifici d’aquestes característiques, per grandària i model constructiu, en tot l’Estat espanyol”.

Sens dubte, ha destacat, el projecte representa “un exemple de reducció de la petjada de carboni, sostenibilitat, confort i integració de l’edifici amb l’entorn”, i una mostra del “compromís del Consell amb el medi ambient”.

Segons ha explicat la vicepresidenta, la construcció d’aquest edifici ha suposat una inversió de 3,3 milions d’euros i compta amb 2.400 metres quadrats de superfície. El centre podrà acollir un màxim de 80 persones usuàries, si bé en un primer moment s’obrirà amb 40 places amb la possibilitat d’una futura ampliació.

L’objectiu, ha assenyalat Aitana Mas, és que les persones majors usuàries “se senten com a la seua casa, en un espai obert on continuar i desenvolupar la tercera part de la seua vida des de la normalitat, la comoditat i l’atenció professional”.

Quant al personal d’atenció directa, la plantilla del centre està composta per personal mèdic, d’infermeria, psicologia, fisioteràpia, treball social, tècnics superiors d’animació sociocultural (Tasoc), auxiliars de clínica i terapeutes ocupacionals.

La vicepresidenta ha indicat que amb l’obertura del centre de Meliana “donem resposta a la gran demanda que hi ha de centres de dia, especialment a València i en municipis del voltant”, ja que ofereixen una atenció integral a les persones majors en situació de dependència per a la realització de les activitats bàsiques de la vida diària i que requereixen atenció de caràcter assistencial, rehabilitador i biopsicosocial, amb la finalitat de millorar o mantindre el seu nivell d’autonomia personal.

Així mateix, proporciona als familiars o les persones cuidadores el suport i l’orientació necessaris per a facilitar-ne l’atenció, afavorint la permanència de les persones majors en el seu ambient familiar i social.

Serveis Socials municipals

En la seua visita a Meliana, la vicepresidenta s’ha reunit amb el personal dels Serveis Socials d’atenció primària de la localitat i ha visitat les instal·lacions que allotjaran pròximament aquestes oficines.

La construcció de la nova seu està inclosa dins del pla Reconstruïm pobles, de la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, i agrupa en un sol edifici les ubicacions que fins ara es trobaven disperses, de manera que es contribueix així a millorar l’atenció als ciutadans i ciutadanes.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaraciones de la vicepresidenta y consellera de Igualdad y Políticas Inclusivas, Aitana Mas