Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
Transparència

Pérez Garijo: “El nou visor de contractació és una magnífica eina de rendició de comptes de l’Administració i l’ús dels recursos públics”

29/03/2023
Pérez Garijo: “El nou visor de contractació és una magnífica eina de rendició de comptes de l’Administració i l’ús dels recursos públics”
  • La consellera de Transparència presenta el nou visor de contractes de la Generalitat i altres eines de transparència de GVA Oberta
  • Pérez Garijo afirma que el nou panell de control de la contractació pública “permet analitzar d’una manera senzilla, clara i visual com, què i a qui contracta la Generalitat”
València.

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha afirmat que el nou visor de contractació “és una magnífica eina de rendició de comptes de l’Administració i ús dels recursos públics”.

La consellera, acompanyada del director general de Transparència, Andrés Gomis, ha presentat el nou visor de contractes de la Generalitat i altres eines de transparència de GVA Oberta.

Pérez Garijo ha afirmat que el nou panell de control de la contractació pública “permet analitzar d’una manera senzilla, clara i visual com, què i a qui contracta la Generalitat”. Una eina que “d’una manera innovadora” ofereix informació estadística de quines empreses han contractat amb l’Administració i quants contractes s’han adjudicat al mateix proveïdor.

La consellera ha destacat que “seguim fent passos perquè la gestió pública del Govern Valencià ens situe a l’avantguarda del govern obert i transparent, pròxim a la ciutadania”. De fet, Pérez Garijo ha destacat que “som un referent en matèria de transparència en el conjunt de l’Estat i ens situem com a la primera autonomia en el rànquing de governs autonòmics”.

“Perquè un govern obert siga possible —ha continuat la consellera— és necessari que rendisca comptes a la ciutadania i, al mateix temps, que avance en innovació i incorpore noves eines de transparència que facen que els governs siguen més oberts, inclusius, participatius i responsables davant de la ciutadania”.

Pérez Garijo ha posat l’accent en la importància de rendir comptes i ha recordat l’informe recent de rendició de comptes de la X legislatura (2019-2023), que assenyala que “dels 132 compromisos previstos en el Pacte del Botànic per a aquests quatre anys, s’han realitzat 130 actuacions que han suposat un total de 391 iniciatives, amb un grau de compliment del 80 %”.

La consellera ha assegurat que aquesta rendició de comptes és un exemple més que la cultura de la transparència i l’avaluació “són garantia del bon govern”.

Per la seua banda, el director general de Transparència, Andrés Gomis, ha fet una explicació de l’ús del nou visor de contractes de la Generalitat, i ha recalcat que aquest tipus de visors i cercadors “faciliten la consulta de la informació per part de la ciutadania, ja que, de manera gràfica, senzilla i interactiva, permeten analitzar grans volums de dades”.

El nou visor de contractes de la Generalitat ofereix de manera agregada les dades dels contractes públics des de l’any 2013. D’aquesta manera, es poden consultar el nombre de contractes, l’import d’adjudicació i de licitació, així com la distribució dels contractes per tipus de contracte i import; tipus d’entitat; import d’adjudicació per tipus d’entitat; classe de contracte, i per província.

Al seu torn, s’hi inclou un rànquing dels 10 tipus de contractes més utilitzats i una classificació de les 10 entitats que més adjudiquen. Una altra de les informacions noves és la inclusió del detall de contractes per entitat adjudicatària, oferint dades com ara el nombre de contractes, l’import adjudicat, l’evolució de contractes i l’import per any, el nombre de contractes per cada entitat adjudicatària i els contractes concrets.

Mapa local de governs oberts

Andrés Gomis ha parlat també del nou mapa local de governs oberts, Mapets, accessible també des de GVA Oberta, una nova eina que permet consultar informació general de les entitats locals de la Comunitat en matèria de transparència i participació. Així, posa a la disposició de la ciutadania instruments com el portal de transparència, el portal de dades obertes, el tràmit d’accés a la informació pública, els pressupostos participatius, l’aprovació del Codi de Bon Govern i la participació del municipi en la Xarxa de Governança.

En la seua intervenció, el director general de Transparència ha explicat també algunes de les millores en diverses seccions de GVA Oberta per a optimitzar la consulta d’informació. En aquest sentit, s’ha referit a la introducció de cercadors que permeten localitzar de manera més ràpida la informació sobre els viatges dels alts càrrecs del Govern Valencià. També ha esmentat el nou cercador de béns immobles de la Generalitat, a més d’altres millores a l’hora de mostrar la informació de manera fàcil i accessible en el Portal de Transparència de la Generalitat.

Tota la informació en GVA Oberta.

Web rendició de comptes de la Generalitat.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats