Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Famílies

Aitana Mas: “La Llei de diversitat familiar blinda els drets de totes les realitats familiars protegint especialment les més vulnerables”

29/03/2023
  • La vicepresidenta ha presentat en les Corts el projecte de la Llei de diversitat familiar i suport a les famílies
  • S'hi inclouen beneficis fiscals, exempció de taxes i preus públics per a famílies vulnerables, així com prestacions per a situacions d'urgència social

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha destacat que la Llei de diversitat familiar i suport a les famílies “blindarà i reconeixerà els drets de totes les realitats familiars amb les quals convivim hui dia en un marc legal únic que fins ara no existia”, i esdevindrà “un reflex de la diversitat de la societat valenciana”.

En aquest sentit, ha assenyalat que aquesta llei “elevarà al màxim rang normatiu possible una realitat que existeix des de fa temps, la diversitat familiar,” establint “garanties, protegint especialment les famílies més vulnerables i obligant els poders públics a adoptar mesures de respecte i promoció a qui més ens necessita”.

Mas ha intervingut hui davant del Ple de les Corts per a presentar el projecte de la Llei de diversitat familiar i suport a les famílies, com a pas previ a la pròxima aprovació.

La vicepresidenta ha explicat que la futura llei està basada en quatre objectius fonamentals: el reconeixement de la diversitat familiar, el foment de la maternitat i la paternitat responsables, la garantia dels drets en diversos àmbits (serveis socials, educació, habitatge, consum, etc.) i la millora del benestar i la qualitat de vida de les famílies en situació de vulnerabilitat econòmica i exclusió social.

Entre els drets garantits per la futura llei, la vicepresidenta ha fet especial referència a la protecció de la maternitat i la paternitat lliures i responsables, “per a la qual cosa s’avançarà en la corresponsabilitat i en l’ús del temps dedicat a la criança i la cura en l’àmbit familiar, a través de l’impuls de mesures de conciliació en el sector públic i en la política de contractació de la Generalitat”.

Per la seua banda, en l’àmbit educatiu es recull, entre altres, l’accés universal en l’educació de dos a tres anys i la promoció de l’accés al Sistema Educatiu dels xiquets i xiquetes menors de dos anys a través d’ajudes que s’articularan de manera reglamentària.

També es promocionarà l’educació en valors relacionats amb la igualtat de gènere, la corresponsabilitat, l’educació emocional i la diversitat familiar, social, cultural i sexual.

D’altra banda, en matèria de salut es promourà, entre altres, l’accés de totes les classes de famílies a les diverses tècniques de reproducció assistida, així com el dret de les famílies a obtindre informació, orientació i atenció en matèria de salut sexual i reproductiva.

A més, es desenvoluparan programes de promoció de la salut i preventius per a fomentar la criança positiva i l’educació afectiva i sexual, o programes que afavorisquen el benestar emocional i l’atenció a la salut mental en l’àmbit familiar.

Famílies vulnerables

Quant a les mesures concretes dirigides a les famílies vulnerables que inclou el text, Aitana Mas ha destacat l’establiment de “beneficis fiscals (en l’IRPF, Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats i l’Impost sobre Successions i Donacions) i l’exempció de taxes i preus públics per a famílies vulnerables”.

“Així mateix, es garanteixen prestacions econòmiques per a situacions d’urgència social, o per a les persones cuidadores en l’entorn familiar”, hi ha afegit.

D’altra banda, ha destacat les mesures destinades a facilitar l’accés a la Universitat, “a través d’ajudes a l’estudi i la inclusió en el barem d’aquestes ajudes de les famílies considerades d’especial protecció”.

En aquest sentit, per a Mas, aquestes polítiques són “imprescindibles” per a “garantir la igualtat d’oportunitats i remoure les causes que han generat la desigualtat, tenint en compte que hi ha famílies que tenen molt més difícil arribar al lloc on arriben els membres d’altres famílies, ja que no parteixen en condicions d’igualtat”.