Sanitat Universal i Salut Pública
Salut Pública

Més del 70 % de bebés nascuts enguany ja han rebut la vacuna contra el meningococ B finançada per Sanitat

30/03/2023
Més del 70 % de bebés nascuts enguany ja han rebut la vacuna contra el meningococ B finançada per Sanitat
  • La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública assumeix el cost de la vacuna, que abans pagaven les famílies i que ronda els 100 euros per dosi
  • S'administra en tres dosis als 2, 4 i 12 mesos i és eficaç contra la infecció, que és infreqüent, però pot arribar a ser molt greu

Més del 70 % dels bebés nascuts el gener d'enguany ja ha rebut la vacuna contra el meningococ B, finançada per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. La cobertura, per províncies, és del 66 % a Alacant, 77 % a Castelló i 74 % a València.

La Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut va introduir el passat mes de novembre la recomanació de la vacunació davant del meningococ B en la població infantil nascuda a partir de l'1 de gener de 2023.

En virtut d'aquest acord, la Comunitat Valenciana està oferint a les famílies, durant els controls del nounat, la vacuna, junt amb la resta de vacunes prèviament incloses en el calendari infantil. Així, dels 2.387 bebés nascuts enguany residents a la Comunitat Valenciana i que ja han complit els dos mesos de vida, 1.706 ja han rebut la primera dosi (71 % de cobertura).

Subsidiàriament, la Direcció General de Salut Pública i Addiccions té previst enviar un SMS a les famílies que tinguen començada la immunització, a mesura que els bebés complisquen l'edat, per a convidar-les a acudir al seu centre de salut per tal de vacunar-los.

Des d'un punt de vista clínic, la vacuna ha demostrat una efectivitat i un impacte alts en la reducció de la malaltia meningocòccia invasiva, una infecció bacteriana causada pel meningococ B. Els efectes adversos més comuns de la vacuna són dolor en el lloc de la injecció i febre.

Malaltia meningocòccia invasiva

La malaltia meningocòccia invasiva és una malaltia poc freqüent però molt agressiva, que es presenta de manera sobtada i pot arribar a causar la mort en poques hores o deixar greus seqüeles auditives, amputacions i defectes cognitius moderats o lleus i epilèpsia. Els lactants, xiquets menors de 5 anys i adolescents constitueixen els grups de risc més gran.

Des del punt de vista de la salut pública, és una patologia poc freqüent. De fet, la taxa d'incidència va ser 0,32 casos per 100.000 habitants en les temporades 2018-2019 i de 0,07 en les temporades 2020-2021.

La vacuna, el preu de la qual ronda els 100 euros per dosi, també està indicada i finançada a la Comunitat Valenciana per a persones amb determinats problemes de salut (dèficit de properdina o de factors del complement; asplènia; antecedents de malaltia meningocòccia invasora) o treballadors de laboratoris de microbiologia.

Galeria d'imatges