Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Igualtat de tracte

Igualtat llança la xarxa valenciana ‘antirumors Rumrum’, per a combatre les ‘fake news’ i desconstruir prejudicis que dificulten la convivència

30/03/2023
  • La xarxa ofereix a la ciutadania eines i habilitats comunicatives per a respondre davant dels rumors i dels estereotips que circulen en la societat
  • La posada en marxa s'emmarca en l'Estratègia valenciana per a la igualtat de tracte, la no discriminació i la prevenció dels delictes d'odi 
     

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives presenta aquesta vesprada la nova xarxa valenciana antirumors Rumrum, impulsada junt amb entitats socials i entitats locals per a previndre qualsevol tipus de discriminació, combatre les fake news i desconstruir prejudicis que dificulten la convivència. 

Així ho ha explicat el secretari autonòmic d'Igualtat i Diversitat, Rubén Sancho, qui ha destacat que la creació d'aquesta xarxa "és una de les actuacions previstes en l'Estratègia valenciana per a la igualtat de tracte, la no discriminació i la prevenció dels delictes d'odi 2019-2024, per a promoure una societat inclusiva que reconega la diversitat com un bé col·lectiu". 

Rubén Sancho ha explicat que moltes vegades "els rumors són elements que es troben en la base de la piràmide de l'odi i que afecten especialment els col·lectius històricament discriminats". 

L'objectiu d'aquesta iniciativa, ha indicat, és dotar la ciutadania, mitjançant accions de prevenció i sensibilització, "d'eines i habilitats comunicatives que li permeten respondre davant dels rumors i dels estereotips que circulen en el nostre entorn més pròxim i que afecten les persones i els col·lectius de la diversitat".

D'aquesta manera, la web ofereix un ampli catàleg de guies, materials i recursos relacionats amb la generació de noves narratives davant dels discursos d'odi que afecten els diferents col·lectius. 

Així mateix, des de Rumrum es treballa amb IgualaT, un servei públic de la Conselleria que ofereix informació, i primer assessorament i orientació a les víctimes o persones relacionades amb situacions discriminatòries i delictes d'odi, així com qualsevol situació que puga implicar la vulneració del principi d'igualtat de tracte.

La xarxa pretén la incorporació a aquesta iniciativa de totes les entitats, tant públiques com privades, de la Comunitat Valenciana, que estiguen interessades, i les convida a treballar conjuntament per la igualtat de tracte, la no discriminació i la prevenció dels delictes d'odi.

La presentació de la web tindrà lloc aquesta vesprada, a les 18.30 hores, al MuVIM  (Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat) de València, en un acte conduït per Carolina Ferre i al qual assistiran el secretari autonòmic d'Igualtat i Diversitat, Rubén Sancho, i el director general d'Igualtat en la Diversitat, José De Lamo.

Estratègia per a la igualtat de tracte

Prèviament a la presentació de RumRum, tindrà lloc la reunió de l'Observatori Valencià per a la Igualtat de Tracte, la No Discriminació i la Prevenció dels Delictes d'Odi, per a tractar, entre altres temes, l'estat d'execució de l'Estratègia valenciana per a la igualtat de tracte, la no discriminació i la prevenció de delictes d'odi 2019-2024. 

Cal recordar que l'estratègia està estructurada en sis línies d'actuació, amb un total de 15 objectius que preveuen 95 mesures, totes consensuades amb 77 entitats i institucions d'índole diversa de la Comunitat Valenciana. 

Segons l'informe de valoració de la implementació i el grau de compliment d'aquestes 95 mesures, en aquests moments l'estratègia compta amb el 52,6 % de les seues actuacions executades o en execució permanent, "la qual cosa suposa un avanç molt important en els dos últims anys", ha assenyalat Rubén Sancho. 

Així mateix, el 16,9 % de les mesures es troben en procés d'execució, de manera que estan començades un 17,9 % de les actuacions previstes en l'estratègia.

Galeria d'imatges