Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
Participació ciutadana

Pérez Garijo: “La Llei de participació blinda les eines necessàries per a construir una democràcia més participativa”

30/03/2023
Pérez Garijo: “La Llei de participació blinda les eines necessàries per a construir una democràcia més participativa”
  • Les Corts aproven la Llei de participació ciutadana i foment de l'associacionisme
  • La consellera subratlla que fem un pas decisiu “per a avançar en una democràcia que va més enllà de votar cada quatre anys”
València.

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha destacat que estem davant d'una llei "imprescindible" que ens permet "continuar avançant en un model de governança participativa amb mirada inclusiva".

Així s'ha pronunciat la consellera Pérez Garijo després de l'aprovació de la Llei de participació ciutadana i foment de l'associacionisme, en les Corts, i que ha afirmat que "és un dia important per a avançar en qualitat democràtica", al qual ha afegit que "es tracta d'un pas decisiu per a avançar en una democràcia que va més enllà de votar cada quatre anys".

En aquest sentit, la consellera ha manifestat que per mitjà d'aquesta llei "hem blindat les eines que hem posat en marxa durant aquests quatre anys, com els pressupostos participatius, la plataforma GVA Participa o l'Estratègia valenciana de retorn per als valencians i valencianes que volen tornar a la seua terra".

Pérez Garijo s'ha referit també a l'ampli procés participatiu per a elaborar el text normatiu, una llei "molt treballada, fruit d'una àmplia participació en la seua elaboració", que ha comptat amb la implicació de les administracions públiques, la ciutadania i els agents socials "amb la finalitat de fer partícip la societat civil per a millorar la qualitat democràtica de la Comunitat Valenciana".

Pérez Garijo ha afirmat que la llei reflecteix, alhora, "un canvi de paradigma, en què la participació i implicació en els assumptes públics guanya pes", a la qual cosa ha afegit que "tenim clar que com més participació hi ha, la democràcia és més robusta".

Pérez Garijo ha recalcat que la nova llei "és essencial" per a combatre la desafecció de la ciutadania cap a la política, superant el model de democràcia representativa i articulant un model de governança directa que permeta teixir aliances amb les entitats ciutadanes i les  entitats locals del territori.

Novetats de la llei

La Llei de participació ciutadana i foment de l'associacionisme introdueix novetats importants entre les quals cal destacar la desaparició del límit d'edat per a participar en els assumptes públics; l'ampliació per al conjunt de la ciutadania de la possibilitat de participar en l'elaboració de normes i plans de la Generalitat; l'elaboració dels pressupostos participatius de la Generalitat cada dos anys, el resultat dels quals serà vinculant.

Pel que fa als òrgans i els espais de participació, es planteja un Consell de Participació Ciutadana, amb noves funcions i coordinació dels consells comarcals de ciutadania activa, òrgans nous que funcionaran com a extensions territorials del Consell de Participació i al qual traslladaran els seus debats i propostes.

Així mateix, es constituiran òrgans sectorials en totes les àrees de la Generalitat, amb representació de la ciutadania que no podrà ser inferior al 60 % de la composició total i amb equilibri entre homes i dones i amb la participació de joves.

Quant a la iniciativa ciutadana en matèries no de llei, les propostes requeriran 5.000 avals en un període de 5 mesos perquè puguen prosperar. En aquest cas, obligaran el departament competent a emetre un informe de valoració tècnica, econòmica i d'oportunitat en un període màxim de 3 mesos.

En l'àmbit formatiu s'incideix en la importància dels programes de formació i promoció per a consolidar la cultura participativa en el conjunt de la societat valenciana, especialment en la infància, adolescència i joventut, mitjançant el sistema educatiu valencià i la Xarxa de Governança Participativa Municipal.

També es fomenta la innovació i la investigació per mitjà de la col·laboració amb les universitats públiques valencianes, el moviment associatiu i altres administracions públiques. S'incentivarà, a més, la innovació amb la implantació de laboratoris ciutadans innovadors, com espais de deliberació, i la creació de propostes que permeten fer front als nous reptes socials.

La llei reconeix també el paper fonamental de les entitats associatives per al foment de la participació de la societat civil en la vida pública i s'estableix l'elaboració d'un pla de participació cada tres anys.

Pel que fa a la participació de les persones valencianes en l'exterior, es crea un nou Consell de Persones Valencianes en l'Exterior que exercirà també funcions d'assessorament en relació amb els assumptes que afecten els drets i interessos tant de les persones com de les comunitats de l'exterior.

En aquest sentit, es preveuen mesures per a facilitar el retorn a la Comunitat Valenciana de les persones que desitgen tornar, especialment de la joventut desplaçada, una línia en la qual s'ha estat treballant amb els col·lectius afectats i que es plasma en l'Estratègia valenciana de retorn. També es preveu la creació del Registre de persones valencianes en l'exterior en GVA Participa, per a fomentar la seua participació en la vida pública valenciana.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats