Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

Josefina Bueno presenta la nova Estratègia d'especialització intel·ligent per a desenvolupar projectes transformadors a través de la investigació i la innovació

30/03/2023
  • La Conselleria d'Innovació destina més de 8 milions per a impulsar la transformació digital dels municipis i projectes d'innovació

La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, ha presentat l'Estratègia d'especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana junt amb el president de la CEV, Salvador Navarro, i la directora general d'Innovació, Sonia Tirado. 

Durant l'acte, la consellera ha afirmat que “la nostra Comunitat és una regió en constant creixement i tots els indicadors indiquen que l'impuls de les polítiques d'innovació per part de la Generalitat Valenciana, l'augment d'inversió en innovació per part de les nostres empreses, l'excel·lència dels nostres centres tecnològics, organismes d'investigació i universitats, han sigut claus per a situar la Comunitat Valenciana en una posició cada vegada més avançada entre les regions europees i especialment entre les espanyoles a liderar la transformació econòmica del nostre territori”. 

La Generalitat Valenciana ha impulsat la nova Estratègia d'especialització intel·ligent S3 que permet a la Comunitat Valenciana rebre importants recursos europeus destinats a la promoció de la innovació en el nostre territori. 

Aquesta nova estratègia ha identificat quatre entorns d'especialització:

- Cap a una economia circular baixa en carboni.
- Economia digital disruptiva.
- Comunitat Valenciana innovadora pel seu origen i destinació.
- Innovació per a les persones.

Aquests quatre entorns conjuminen el potencial econòmic, tecnològic i científic de la Comunitat Valenciana, i assenyalen la direcció de transformació a través de la investigació i la innovació en el nostre territori i suposen una oportunitat perquè la Comunitat Valenciana concentre esforços i puga dur a terme projectes transformadors rellevants i aconseguir avantatges competitius. Suposen, també, un punt de partida per a proposar un procés de descobriment de nínxols de competitivitat en àrees amb futur en creixement. 

Alineades amb aquests quatre entorns d'especialització, l'Estratègia S3 permetrà l'execució de 446.462.805 euros de fons Feder i fons propis GVA. Aquests fons permetran desenvolupar un conjunt d'actuacions de diferents conselleries dirigides a l'impuls de l'R+D dels centres tecnològics, les universitats, les empreses i altres organismes d'investigació, a infraestructures i equipaments, a l'impuls de les tecnologies habilitadores i la intel·ligència artificial i a la compra pública d'innovació. 

La nova S3 es recolza en 3 pilars estratègics que recullen els principals reptes econòmics, socials i mediambientals identificats per als pròxims anys, i que són: transició ecològica sostenible, transformació digital i cohesió social i territorial. 

“Tenim molts reptes per complir i molta faena per davant, però també tenim molts aliats. Comptem amb el treball i l'esforç de tots els agents de l'ecosistema innovador valencià: empreses, instituts tecnològics, universitats, societat civil i Administració. Tots treballem perquè la Comunitat Valenciana siga un territori intel·ligent i competitiu, al mateix temps que inclusiu i sostenible, que genere benestar, riquesa i ocupació per a la societat valenciana”, ha assegurat la consellera. 

La Conselleria d'Innovació, la Direcció General d'Innovació té previst invertir més 8 milions d'euros en el 2023 en projectes que promoguen la innovació i la investigació en el marc de l'Estratègia d'especialització intel·ligent.

En concret, la Conselleria d'Innovació destina:
•    3,3 milions d'euros a desenvolupar projectes d'innovació en els 11 instituts tecnològics de la Comunitat. 
•    3,5 milions a projectes de transformació digital als municipis.
•    A més, el finançament de la Càtedra d'Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana, la posada en funcionament de la Learning Factory d'Elx, així com activitats d'impuls a la innovació social, la creació d'ecosistema d'innovació i l'impuls a les empreses emergents, entre altres accions.

Segons ha indicat la consellera, “hem focalitzat les polítiques i inversions públiques en prioritats estratègiques orientades a obtindre un major impacte sobre els nostres sectors i productius i sobre la qualitat de vida de les persones. Aquests esforços representen una oportunitat perquè el nostre territori continue avançant com a referent en innovació i es convertisca en un territori intel·ligent, sostenible i inclusiu”.