Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Pla Convivint

Igualtat obri a la fi d’abril el nou centre de dia per a persones majors de Betxí amb 40 places

02/04/2023
  • L'IVASS assumeix la gestió del centre de dia públic després de contractar el personal necessari i realitzar l'equipament de l'edifici cedit
  • Les persones usuàries s'aniran incorporant gradualment fins a completar les 40 places del nou recurs assistencial

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, a través de l’Institut Valencià de Serveis Socials (IVASS), posarà en funcionament a la fi del mes d’abril el nou centre de dia per a persones majors de Betxí, que comptarà amb 40 places i donarà servei a la comarca de la Plana Baixa.

Les persones usuàries s’aniran incorporant gradualment fins a completar les 40 places del centre, que, en principi, donarà prioritat a aquelles persones majors d’aquesta localitat i altres dels voltants, que actualment ja acudeixen a altres serveis similars de la comarca.

A més, seguint els criteris de la Direcció General de Persones Majors i de la Direcció Territorial de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de Castelló, també es tindrà en compte la planificació del servei de transport adaptat de l’IVASS per a incorporar les noves persones usuàries.

A menys de 20 minuts

En aquest sentit, la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha destacat que “avancem en l’objectiu marcat pel pla Convivint: que les persones majors tinguen, almenys, un recurs de cada tipologia i que hi haja un recurs públic a menys de 20 minuts, si és diürn, i a 30, si és residencial, en cada departament de serveis socials”.

D’aquesta manera, la Generalitat “dona una resposta adequada a les necessitats de les persones majors, vertebra el territori, crea llocs de treball estables i ben remunerats i garanteix la prestació de serveis essencials per a la ciutadania”, ha assegurat Aitana Mas.

Cal recordar que la inversió necessària per a obrir el nou centre de dia de Betxí s’inclou en el pla Convivint d’infraestructures de serveis socials, que preveu una inversió fins a 2025 de prop de 300 milions d’euros en l’àmbit de les persones majors i un centenar d’actuacions.

La previsió d’inversions preveu “duplicar la xifra actual de centres residencials públics i multiplicar per 12 els recursos diürns, per a crear un total de 4.400 places noves, 3.100 de les quals seran residencials”, segons Mas.

En el marc del pla Convivint, la Conselleria d’Igualtat ja ha invertit 4,4 milions d’euros en obres ja acabades en quatre municipis de la província. Es tracta de la reforma de la residència pública de persones majors Mare de Déu de Lledó, amb una inversió de més de 2,2 milions d’euros; la residència pública de Borriana, amb 657.000 euros, i la residència Sant Joan Baptista de Morella, a la qual s’han destinat 211.000 euros per a millorar l’accessibilitat amb la instal·lació d’un ascensor, entre altres actuacions.

Així mateix, s’ha reformat el centre d’infància Lledó a Castelló de la Plana, amb una inversió de 833.000 euros, i s’ha obert el primer centre públic d’atenció primerenca de la Comunitat Valenciana a Vinaròs, gestionat anteriorment per l’entitat Creixem, i que ara presta la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives amb l’assumpció del servei, el personal i les instal·lacions del centre, després d’una inversió de més de mig milió d’euros.

Més de 35 milions en execució

Quant als projectes actualment en execució, que ascendeixen a 12,8 milions d’euros, destaca la construcció de la residència de persones majors de Sant Mateu, amb una inversió de més de 10,5 milions d’euros, després d’augmentar un 30 % el seu pressupost davant de l’alça dels preus dels materials de construcció, i la reforma de la residència pública de persones amb diversitat funcional Vall d’Umbrí de Borriol, amb una inversió de 2,3 milions d’euros.

També està en construcció la residència de persones majors de Sant Joan de Moró, amb una inversió de 8 milions d’euros a través de la delegació de competències a l’Ajuntament. Així mateix, s’està duent a terme la reforma del Centre Dona Rural de Segorbe, amb una inversió de 46.000 euros.

D’altra banda, prompte començarà la construcció de la residència de persones majors de Castelló de la Plana, amb una dotació de 14,2 milions d’euros per a un centre amb 80 places residencials i 40 de centre de dia.