Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Jornades atenció primerenca

Igualtat ha incorporat més de 200 professionals nous a les plantilles dels centres d’atenció primerenca des de 2015

31/03/2023
  • La Comunitat Valenciana disposa en aquests moments d'una xarxa pública d'atenció primerenca amb 3.651 places
  • La Conselleria ha creat 2.175 noves places i ha duplicat el nombre de centres

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha incrementat les plantilles dels centres d’atenció primerenca amb més de 200 professionals per a millorar l’atenció als xiquets i xiquetes de menys de sis anys amb alteracions del desenvolupament o risc de presentar-les.

Aquest notable augment està motivat tant per l’ampliació de places als centres ja existents com per la creació altres noves en els últims huit anys. En concret, en aquest període s’ha duplicat el nombre de centres que conformen la xarxa, que han passat dels 35 que hi havia en 2015 als 65 de l’actualitat, la qual cosa ha permés també augmentar el nombre de places disponibles de 1.476 a 3.651, és a dir, 2.175 places més per a l’atenció primerenca a la Comunitat Valenciana.

El secretari autonòmic d’Igualtat i Diversitat, Rubén Sancho, ha facilitat aquestes dades durant la inauguració de la jornada tècnica organitzada per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives sobre bones pràctiques en la xarxa de centres d’atenció primerenca i reptes de futur.

En la seua intervenció ha indicat que, des de l’inici, l’objectiu de la Conselleria ha sigut atendre la “demanda existent i oferir l’atenció que requereixen les xiquetes i xiquets menors de 6 anys des d’una perspectiva global, en coordinació amb els àmbits sanitari, social i educatiu”.

Per això, els perfils professionals dels treballadors i treballadores d’aquests centres “tenen un caràcter multidisciplinari, perquè la intervenció puga incorporar els aspectes biològics, psicològics, educatius i socials de cada xiquet o xiqueta, del seu entorn i, especialment, la família”.

Així mateix, a més de la qualificació corresponent a la seua disciplina, compten també amb formació especialitzada en atenció primerenca.

Més del doble de finançament

El secretari autonòmic ha insistit en la importància de donar resposta “al més prompte possible” a les necessitats que presenten els xiquets i xiquetes amb alteracions del desenvolupament o risc de presentar-les, “amb una atenció primerenca integral, de qualitat, personalitzada i individual que potencie les seues capacitats”.

Per a fer-ho, ha assenyalat, la Conselleria ha anat augmentant els recursos destinats a l’atenció primerenca. Així, dels 7 milions d’euros que es van destinar a aquest recurs en 2015 s’ha passat a invertir 16.745.848 euros per al manteniment de les places.

Aquest canvi ha sigut possible, en gran manera, gràcies a la implantació en 2018 del nou model d’acció concertada amb entitats sense ànim de lucre i de la modalitat de contracte programa amb entitats locals que gestionen aquesta mena de centres, ha explicat Rubén Sancho.

Totes aquestes places s’integren en la Xarxa Pública Valenciana de Serveis Socials i han de complir amb les condicions tècniques a les quals se subjecta el concert o contracte i mantindre els nivells de qualitat en la prestació assistencial.

Galeria d'imatges