Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Concert social

Igualtat amplia a 14.923 les places concertades en els sectors de diversitat funcional, infància, majors i inclusió social, amb una inversió de 340 milions d’euros

01/04/2023
  • Des que es va implantar en 2018, Igualtat ha duplicat el nombre de places finançades per mitjà del model d’acció concertada
  • Aitana Mas destaca que el concert social ha sigut “una aposta” del Consell per a atendre una “demanda històrica del tercer sector”

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha destinat aquest any 340 milions d’euros per a sufragar el cost de 14.923 places concertades en centres i serveis dels sectors d’atenció a persones amb diversitat funcional, infància i adolescència, persones en situació o risc d’exclusió social pertanyents a col·lectius vulnerables i persones majors en situació de dependència.

La vicepresidenta del Consell, Aitana Mas, ha destacat que es tracta de la “inversió més elevada que ha fet la Conselleria des que en 2018 es va implantar l’acció concertada de places” per a la prestació de serveis socials especialitzats en l’àmbit de la Comunitat Valenciana per a substituir el model de subvenció establit anteriorment.

Des de llavors, i tenint en compte les necessitats d’atenció social, la població atesa i la demanda de places de nova creació en determinades àrees geogràfiques, la Conselleria ha dictat convocatòries successives en els diversos àmbits per al concert de places amb entitats d’iniciativa social.

Així, s’ha duplicat el nombre de places concertades des de 2018, ja que s’ha passat de 7.132 places llavors a les 14.923 en 2023, i s’ha incrementat la inversió un 236 %, amb una dotació econòmica per al finançament de 101 milions fa cinc anys als 340 milions previstos per a enguany.

Per sectors, 9.315 places corresponen a residències i centres d’atenció diürna per a persones amb diversitat funcional, amb una inversió de 157 milions d’euros; 2.787 corresponen al sector de persones majors, per a les quals s’han destinat 63 milions d’euros; 2.005 places i 100 milions per al sector d’infància i adolescència, i, finalment, 816 places corresponen a recursos per a persones en situació o risc d’exclusió social amb 20 milions d’euros.

Reordenar i regular el sector

La vicepresidenta ha explicat que el concert social ha sigut “una aposta” del Consell que va voler, ja en la legislatura passada, “atendre una demanda històrica del tercer sector, que volia passar de la subvenció al concert, i així es va aconseguir més estabilitat i una millor qualitat del sistema”.

Aquest canvi en la fórmula de gestió, ha assenyalat, ha permés també “millorar” els models residencials dels àmbits en els quals s’ha implantat, “s’ha centrat l’atenció en la persona i s’ha caminat cap a centres que semblen, com més millor, una llar, s’ha fomentat l’autonomia personal i s’han millorat les ràtios d’atenció”.

Així doncs, l’objectiu ha sigut reordenar i regular el sector, garantir el control i l’estabilitat dels centres i les entitats i, sobretot, assegurar la qualitat en el servei que es presta a les persones i les seues famílies. A més, amb l’acció concertada es garanteix també la transparència, la publicitat i l’eficiència per a l’interés públic.

El nou model, ha afirmat la vicepresidenta, també ha beneficiat 8.338 treballadors i treballadores d’aquests centres als quals se’ls han homologat les condicions laborals, salarials i de drets, “independentment de l’àmbit en què treballen, de manera que s’han eliminat les desigualtats que hi havia anteriorment”. A més, s’ha establit l’obligació de les entitats de garantir els llocs de treball i les condicions salarials al llarg de la duració del concert.

Tipologies de les places

Per sectors, de les 2.787 places de persones majors en situació de dependència, 907 corresponen a centres de dia i 1.880 són places residencials.

De diversitat funcional, 2.460 corresponen a serveis de centres ocupacionals per a la integració soci laboral de persones amb diversitat funcional, 2.810 estan destinades a serveis d’atenció precoç per a xiquets i xiquetes amb trastorn del desenvolupament o risc de patir-lo, 1.179 places per a centres de dia, i 1.042 més a residències destinades a persones amb diversitat funcional intel·lectual, física i orgànica.

També es concerten 883 places de centres de rehabilitació i integració social (CRIS); 195 places de centres de dia per a persones amb trastorn mental greu; i 168 places de centres específics per a malalts mentals crònics (CEEM).

Pel que fa als habitatges tutelats, es concerten 376 places per a persones amb una diversitat funcional física o intel·lectual i 202 per a persones amb un trastorn mental greu.

Per al sector d’infància i adolescència, es concerta un total de 2.005 places, de les quals 180 són per al servei de suport a l’emancipació i autonomia de persones joves extutelades per la Generalitat que hagen arribat a la majoria d’edat, 945 places per als centres d’acolliment residencial, 76 per al servei dels centres socioeducatius per al compliment de mesures judicials, 552 places per a centres de dia de suport convivencial i educatiu i 252 per a centres de dia d’inserció sociolaboral.

Finalment, per als recursos d’inclusió social, el concert preveu 454 places en centres d’acolliment i 362 en habitatges tutelats.

Talls de veu relacionats

Declaracions de la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas