Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Jornades Kumpania

El programa Kumpania per a l’atenció de l’alumnat gitano a Alacant va assolir el curs passat un nivell d’èxit pròxim al 80 %

01/04/2023
  • Igualtat tanca a Alacant les Trobades Kumpania que ha organitzat durant el mes de març a Elx, Castelló de la Plana i València
  • Participen alumnat, professorat, familiars i entitats participants en els programes Kumpania

El director general d’Igualtat en la Diversitat, José De Lamo, ha destacat que el servei públic socioeducatiu especialitzat en la infància, adolescència i joventut gitana Kumpania d’Alacant va assolir el curs passat un grau d’èxit pròxim al 80 %.

Així ho ha explicat durant la seua participació en l’última de les Trobades Kumpania que ha tingut lloc a la Universitat d’Alacant i que tanca un cicle de trobades que la Conselleria ha organitzat durant el mes de març a Elx, Castelló de la Plana i València per a reconéixer el treball i l’esforç de les persones que han participat en aquest servei públic socioeducatiu.

L’objectiu de Kumpania, ha explicat De Lamo, és “avançar en la igualtat d’oportunitats en l’accés a un itinerari formatiu lliurement triat per l’alumnat gitano”. Per a 2023, es destina al programa una inversió de 9 milions d’euros.

Kumpania va nàixer el juliol de 2019 com un servei públic socioeducatiu especialitzat en la infància, adolescència i joventut gitana i el seu entorn social i familiar, integrat en el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, que desenvolupa 28 programes establits en tot el territori valencià per a acompanyar i fer costat a l’alumnat de població gitana en diverses etapes educatives.

Cal recordar que Kumpania compta amb un reconeixement ampli tant de les mateixes entitats representants de la població gitana com per part de la Unió Europea, que ha guardonat aquesta iniciativa com a bona pràctica i ha demostrat “ser un instrument altament efectiu per a intervindre en els factors que determinen la desigualtat de condicions i resultats en què es troba l’alumnat gitano en el sistema educatiu respecte de la població no gitana” ha assenyalat el director general.
 
El servei públic Kumpania s’ha incorporat al programa Fons Social Europeu Plus (FSE+) Comunitat Valenciana 2021-2027, per la qual cosa a partir d’ara compta, a més, amb finançament europeu.

Impacte i resultats a Alacant

A la ciutat d’Alacant hi ha un total de sis serveis Kumpania en què participen aquest curs 173 persones: 73 xiquets o homes joves i 100 xiquetes o dones joves. Per graus, 31 en Educació Infantil; 77 en Primària; 42 en Secundària; 12 preparant proves d’accés a la universitat o grau superior; i 21 fent estudis postobligatoris, entre els quals, 6 a la universitat. El conjunt dels sis serveis compta amb 43 professionals, 25 dones i 18 homes.

El curs passat hi va participar un total de 167 persones, 74 xiquets o homes joves i 93 xiquetes o dones joves; 118 dels 142 que cursaven estudis d’Educació Primària o Secundària van passar de curs (el 83 %), dels quals 5 es van graduar en Secundària, i, 11 dels 14 que cursaven estudis postobligatoris (78 %) van passar de curs.