Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

El Consell aprova el Pla estratègic de memòria democràtica de la Comunitat Valenciana

31/03/2023
  • Promou el dret de les víctimes i els seus familiars al seu reconeixement, justícia i reparació com a garantia de no repetició
  • S'inclou l'actualització del mapa de fosses, el projecte d'identificació de les víctimes i la creació del banc de dades d'ADN
  • S'estableix un mecanisme de coordinació amb l'Església catòlica per a la retirada dels vestigis lligats a la dictadura franquista

El Consell ha aprovat el Pla estratègic de memòria democràtica de la Comunitat Valenciana, ratificat recentment per la Comissió Interdepartamental per a la Recuperació de la Memòria Democràtica.

El Pla estratègic, de duració quadriennal, es formula entorn de sis eixos d’actuació que pretenen assolir el conjunt de polítiques públiques per a la recuperació, la protecció i la conservació de la memòria democràtica valenciana, i el reconeixement, la reparació i la garantia de no repetició de les víctimes.

Als eixos s’han adscrit un total de 32 objectius, que està previst assolir durant el període de vigència de l’estratègia.

Una bona part de les metes ja s’han implementat per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, en col·laboració amb altres departaments de la Generalitat, altres administracions públiques i el moviment memorialístic.

A cadascun dels objectius s’han lligat les mesures que els diversos agents implicats han d’escometre per a assolir-los.

El Pla estratègic de memòria democràtica de la Comunitat Valenciana conté els objectius i les prioritats, a més d’establir mesures específiques relatives als treballs d’indagació, localització, exhumació i identificació de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme.

L’estratègia de treball per als pròxims quatre anys respon a la necessitat d’articular i ordenar les múltiples actuacions que el Govern Valencià desenvolupa en matèria de memòria, de manera coherent, sostenible i avaluable a mitjà i llarg termini.

D’acord amb els eixos d’actuació, es pretén cobrir el conjunt de polítiques públiques encaminades al compliment de la Llei de memòria democràtica i per a la convivència de la Generalitat.

Eixos d’actuació

El primer dels eixos es refereix a les exhumacions i la identificació de les víctimes. Està previst continuar treballant en l’actualització del mapa de fosses, així com en el projecte d’identificació de les víctimes i en la creació del banc de dades d’ADN, en col·laboració amb Fisabio, cosa que permeta elaborar un cens.

També s’inclou un pla específic de bebés robats per a localitzar-los i identificar-los, que nodrisca el cens d’aquesta tipologia de víctimes amb la col·laboració d’organitzacions cíviques i institucions, públiques o privades, que custodien arxius, expedients o historials mèdics.

Al seu torn, està prevista la creació del banc de dades d’ADN de bebés i menors robats.

En segon lloc, s’aborda l’eliminació total de vestigis contraris a la memòria democràtica i a la dignitat de les víctimes en territori valencià.

En relació amb l’Església catòlica, s’estableix un mecanisme de coordinació per a la retirada dels vestigis lligats a la dictadura franquista que encara es mantenen en edificis de titularitat seua.

També es desenvolupa una política d’exhibició del patrimoni relacionat amb la II República, la Guerra Civil, la dictadura franquista i la transició, per a donar a conéixer a la societat valenciana el ric patrimoni existent i dotar d’elements formatius el públic per a conéixer el passat.

S’hi plasma la importància de dignificar aquelles zones en les quals consta l’existència de víctimes assassinades, com ara el Memorial de víctimes del franquisme del Cementeri de Paterna.

Al seu torn, es preveu afegir a la protecció del patrimoni bèl·lic existent la protecció memorialística, la construcció de monuments i memorials dedicats a les víctimes de la repressió franquista i centres d’interpretació de la memòria democràtica, a més de la creació d’un fons documental sobre memòria democràtica valenciana.

El tercer dels eixos fa referència a fer valdre la participació de la societat civil en la implementació de les polítiques memorialístiques. Per a impulsar la seua participació en l’elaboració de les polítiques de memòria, es posaran a la disposició de la ciutadania les plataformes ja existents de participació, com ara GVA Participa i la nova web de Memòria Democràtica.

El quart eix aborda un element essencial de les polítiques de memòria democràtica, com ho és la reparació i el reconeixement de les víctimes del franquisme.

El primer objectiu és la creació d’oficines d’atenció i ajuda a les víctimes, que cobrisquen el territori valencià.

Al seu torn, s’aborda, com a proposta innovadora, l’impuls d’una iniciativa legislativa de modificació del Codi Penal per a introduir el delicte d’apologia del franquisme, de la mateixa manera que es recull el d’enaltiment del terrorisme en l’article 578 del Codi Penal espanyol. Aquesta iniciativa es canalitzarà a través de la capacitat d’iniciativa legislativa de les comunitats autònomes al Senat.

També es pretén eliminar al territori valencià qualsevol acte d’exaltació del franquisme o d’ofensa a les víctimes. En aquest apartat, s’hi inclou, al seu torn, la posada en marxa d’una comissió de la veritat, la justícia i la reparació de la Comunitat Valenciana.

El cinqué eix s’orienta a l’ensenyament de la memòria democràtica en l’educació reglada. Està previst la creació d’un pla específic d’ensenyament dels valors democràtics des del coneixement del passat, elaborat per experts en la matèria i, al mateix temps, en didàctica i pedagogia.

En l’àmbit universitari es fomenta la creació de càtedres de memòria democràtica, amb la finalitat de transformar les universitats valencianes en referents en l’estudi d’aquest període.

L’últim dels eixos aborda les diverses actuacions de col·laboració, coordinació i cooperació a la Comunitat Valenciana, i també amb l’Estat i altres comunitats autònomes, per a compartir les millors pràctiques en memòria democràtica.

Al seu torn, la nova pàgina web de Memòria Democràtica esdevé una finestra de difusió de les polítiques i la pedagogia de la memòria; continguts i documents d’interés, tant per al públic general com per a l’especialitzat, i, en definitiva, una referència de l’acció del Consell.