Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
Qualitat democràtica

La Generalitat destina 150.000 euros a subvencions destinades a actuacions de memòria històrica i democràtica valenciana

31/03/2023
  • Aquestes ajudes es dirigeixen a la salvaguarda, el coneixement i la difusió de la història de la lluita dels valencians i valencianes pels seus drets i llibertats democràtiques
  • Les sol·licituds es podran presentar entre el 31 de març i el pròxim 2 de maig
  • La Generalitat destina 900.000 euros a subvencions orientades a actuacions de memòria històrica i democràtica valenciana en 2023

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha convocat la concessió de subvencions destinades a entitats i associacions sense ànim de lucre de la Comunitat per a la realització de projectes i iniciatives relacionats amb la promoció i la difusió de la memòria històrica i democràtica valenciana durant l’exercici 2023.

Aquestes ajudes, que ascendeixen a 150.000 euros, pretenen la salvaguarda, el coneixement i la difusió de la història de la lluita dels valencians i valencianes pels seus drets i llibertats democràtics, en el període que comprén des de la proclamació de la Segona República Espanyola, el 14 d’abril de 1931, fins a l’entrada en vigor de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat, el 10 de juliol de 1982, en nom de la promoció de la convivència i de l’augment en la qualitat de la vida democràtica.

Tal com recull el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), es podran subvencionar projectes i actuacions de commemoració o d’homenatge de persones i d’esdeveniments relacionats amb la memòria històrica i democràtica valenciana, així com iniciatives que promoguen la difusió i la formació en matèria de memòria històrica i democràtica valenciana, a través de l’organització de congressos, simposis, jornades, seminaris i exposicions temporals, productes audiovisuals, edició de publicacions i projectes educatius.

No formen part d’aquesta convocatòria les obres o els treballs que modifiquen la forma o substància de qualsevol classe d’elements, edificis, restes històriques i vestigis relacionats amb la recuperació de la memòria històrica i democràtica.

El termini per a presentar les sol·licituds comença el 31 de març i conclourà el pròxim 2 de maig. La sol·licitud es farà exclusivament via telemàtica en la Seu electrònica de la Generalitat o a través de la pàgina web de la Conselleria de Participació.

Aquesta convocatòria de subvencions se suma a les tres anteriors en matèria de memòria democràtica.

La primera destina 150.000 euros a actuacions relacionades amb l’obertura de fosses, exhumacions i accions en compliment de la Llei 14/2017, el termini de sol·licitud de la qual va concloure el 24 de març passat.

La segona compta amb 50.000 euros per a projectes desenvolupats per universitats públiques de la Comunitat en matèria de memòria històrica i democràtica valenciana, el termini de la qual conclourà el pròxim 13 d’abril.

La tercera destina 550.000 euros a ajuntaments, mancomunitats, entitats i associacions sense ànim de lucre per a fer valdre els llocs de la memòria i la retirada dels vestigis relatius a la Guerra Civil i a la dictadura a la Comunitat Valenciana, el termini de presentació de sol·licituds de la qual conclourà el 24 d’abril.

D’aquesta manera, la Conselleria de Qualitat Democràtica ha convocat subvencions a través de diverses línies d’ajudes destinades a actuacions de memòria històrica i democràtica valenciana durant l’exercici 2023, que ascendeixen a un import total de 900.000 euros.

Més informació ací