Sanitat Universal i Salut Pública
Sanitat

Les noves urgències de l’hospital Peset tripliquen l’espai d’atenció a crítics i es modernitzen per a adaptar-se a les necessitats de cada pacient

31/03/2023
Les noves urgències de l’hospital Peset tripliquen l’espai d’atenció a crítics i es modernitzen per a adaptar-se a les necessitats de cada pacient
  • Miguel Mínguez ha assistit a la presentació del projecte d'ampliació i reforma de les Urgències generals i pediàtriques
  • Aquesta important actuació suposa una inversió de més de 6,1 milions d'euros, que beneficiarà 285.000 persones

El conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, ha visitat l’Hospital Universitari Doctor Peset de València per a assistir a la presentació del projecte d’ampliació i reforma de les Urgències generals i pediàtriques d’aquest centre sanitari públic.

“Aquesta important i necessària actuació en les infraestructures sanitàries del Departament de Salut de València - Doctor Peset suposa una inversió de més de 6,1 milions d’euros de la qual es podran beneficiar 285.000 persones, i s’ha dissenyat segons les necessitats de pacients i professionals per a garantir una atenció urgent ràpida i de qualitat”, ha explicat Mínguez.

De fet, la superfície dedicada a les Urgències generals s’incrementarà un 21 % respecte a l’actual (assolirà quasi 2.000 metres quadrats), però la principal millora vindrà perquè s’aprofitarà millor l’espai disponible i s’assoliran unes instal·lacions més funcionals.

“S’ha buscat crear un espai humanitzat, confortable, que dispose de llum natural, que permeta un acompanyament adaptat a les necessitats de cada pacient i amb recursos, com ara una sala per a informar els familiars, que preserven el dret a la intimitat. A més, es reordenaran els circuits per a garantir una bona orientació de les persones que hi acudisquen i disminuir els temps d’espera”, ha apuntat el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública.

La sala d’atenció a crítics triplica l’espai i permet l’atenció a tres pacients al mateix temps. A més, se situarà a l’entrada, amb accés des de les altres àrees assistencials. Així mateix, la zona de consultes guanya espai, garantint zones pròpies de treball per a infermeria i TCAE, i s’agrupen les consultes mèdiques d’urgències generals, diferenciades de les de la resta d’especialitats (quirúrgiques, psiquiatria i oftalmologia).

En total hi haurà 11 consultes mèdiques, 1 consulta d’oftalmologia, 1 consulta de psiquiatria, 1 consulta d’infermeria amb dos llocs de treball, 2 sales de cures, 2 consultes de traumatologia i una sala d’escaioles amb circuit específic. També es crea un nou control d’infermeria amb zona de treball i una sala per a pacients que necessiten custòdia.

L’àrea de Recepció també serà més àmplia i, a més dels taulells d’admissió i zeladors, disposarà de dues consultes de triatge. La sala d’espera per a pacients i familiars dobla l’espai, per a incrementar el confort, i s’integren les àrees administratives, que ara romanien allunyades de l’àrea assistencial: 3 despatxos i 1 sala de reunions, que passa de tindre una capacitat per a 10 persones a una per a 25 persones.

Àrea d’Observació

Una altra millora significativa es produirà en l’àrea d’Observació i les butaques de teràpia ràpida. S’hi instal·laran 34 llits d’observació (ara hi ha 25) que tindran monitoratge centralitzat, la disposició del qual es farà per nivells de cures requerides.

Els boxs d’aïllament passaran d’1 a 6 (equipats tots amb pressió negativa) i permetran atendre amb total privacitat persones amb patologia mental, víctimes de violència de gènere o sospita d’agressió, pacients pal·liatius o amb patologies infeccioses. També s’incrementa el nombre de butaques de teràpia ràpida, que passen de 10 a 16, amb un control d’infermeria centralitzat amb zona de preparació i emmagatzematge de fàrmacs.

Es duplica el nombre d’ascensors connectats amb l’àrea de proves radiològiques i els lavabos per a pacients i personal passen de 6 a 10. El sistema de ventilació disposarà de recirculació d’aire, segons necessitats i aforament, i es disposarà d’un sistema de megafonia integrat amb pantalles en zones d’espera.

Urgències pediàtriques

L’altra gran actuació es produirà en la reforma i l’ampliació de les Urgències pediàtriques, unes obres que es desenvoluparan en una segona fase i suposen augmentar l’espai destinat a l’atenció urgent de menors un 68,66 %.

“Amb això es crearan àrees inexistents ara, com una consulta de triatge, un control d’infermeria pediàtrica o un box per a administració de teràpies ràpides (aerosols, aïllament i altres proves); s’ampliaran altres, com ara les consultes de Pediatria, que passen de 2 a 3; es dupliquen els lavabos, i es guanya espai i confort en zones d’espera i zones de treball”, ha puntualitzat Miguel Mínguez.

En 2022, l’Hospital Universitari Doctor Peset va atendre 144.020 urgències, 19.015 de les quals eren pediàtriques. El projecte d’ampliació i reforma de les Urgències generals i pediàtriques permetrà oferir seguretat, qualitat i confort per a les quasi 400 persones que acudeixen diàriament a aquest centre per a rebre atenció urgent.

Altres projectes en marxa

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública té previst desenvolupar altres projectes importants en el Departament de Salut de València - Doctor Peset, que es troben en fases diferents de desenvolupament, entre els quals destaca la construcció d’un edifici oncològic (amb oncologia radioteràpica) que tindrà una superfície de 5.655 metres quadrats i l’import estimat del qual és de 14,2 milions d’euros.

A més, es comptarà amb una nova unitat d’endoscòpies (633.440 euros) i es continuarà apostant per les energies renovables amb la instal·lació d’un innovador sistema de geotèrmia, la primera fase del qual suposa una inversió d’1,9 milions d’euros. En Atenció Primària s’adequarà la primera planta del Centre d’Especialitats de Montolivet (393.473 euros) per a poder completar el trasllat del consultori Luis Oliag a aquestes instal·lacions.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats