Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica
Restauració natural

Transició Ecològica inverteix 1,2 milions d’euros en la restauració del paisatge i els hàbitats naturals del riu Vinalopó al seu pas pel terme d’Elx

31/03/2023
  • Es presenta el projecte de millora de l'entorn, els treballs del qual s'iniciaran en l'últim trimestre d'enguany
  • El secretari autonòmic d'Emergència Climàtica assenyala que l'objectiu és la recuperació de l'hàbitat natural i fomentar l'ús públic del tram de cinc quilòmetres de llit més pròxim a la desembocadura

La Conselleria de Transició Ecològica invertirà 1.194.600 euros en la restauració del paisatge i els hàbitats naturals del riu Vinalopó al seu pas per Elx.

Així ho ha expressat el secretari autonòmic d’Emergència Climàtica, Francisco Candela, durant la presentació del projecte a Elx, que se centrarà en un tram del riu Vinalopó, des de la seua desembocadura cap a l’interior, de 4.980 metres, íntegrament al terme municipal.

Candela ha informat que l’objectiu consisteix en la recuperació de l’hàbitat natural i fomentar l’ús públic d’un tram de cinc quilòmetres del llit del riu Vinalopó, des del Puente Chico fins a la desembocadura, a l’assarb de Dalt.

Igualment, hi ha afegit que amb això es busca assolir l’ús sostenible dels recursos hídrics de la conca i millorar l’estat ecològic dels ecosistemes fluvials.

A més de la regidora de Medi Ambient, Esther Díez, a l’acte també ha assistit el director general de Medi Natural, Julio Gómez, que ha destacat aquesta restauració del Vinalopó pel valor que té en la recuperació d’espais naturals per a la ciutadania d’Elx, i que ha de ser un punt iniciàtic perquè totes les administracions competents hi col·laboren i facen una aposta decidida per la restauració integral del riu Vinalopó.

Treballs de restauració

Els treballs consistiran en l’eliminació d’espècies invasores i obstructives del llit, concretament les masses de canyís (Phragmites australis) i canyes (Arundo donax).

A més, es durà a terme l’execució d’una senda per als vianants, que possibilitarà la connexió del municipi d’Elx amb la desembocadura del riu Vinalopó, per a ser l’eix de referència de futures connexions de vials no motoritzats i zones d’interés natural a la comarca i transformar-la en una referència de turisme ambiental i sostenible.

En concret, es planteja l’execució d’una senda únicament des de la desembocadura a 5 quilòmetres aigües amunt. El projecte seguirà el traçat establit per l’Ajuntament d’Elx, així com la disponibilitat de terrenys per part de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) i dels propietaris privats existents en el tram, que durà a terme la Conselleria.

També es realitzaran plantacions d’espècies autòctones de ribera en aquells casos en els quals es considere necessari per a millorar l’eficiència de les actuacions i substituir aquestes plantes per les al·lòctones existents.

Així mateix, es durà a terme la gestió d’abocaments de residus existents en el tram i se sostindran i s’estabilitzaran talussos.

Les obres començaran en l’últim trimestre de 2023 i duraran 36 mesos. Es duran a terme al terme municipal d’Elx, dins del domini públic hidràulic en el marc de la CHJ.

Galeria d'imatges