Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Albergs IVAJ

L’IVAJ inverteix 3,2 milions d’euros a millorar l’accessibilitat i l’eficiència energètica dels seus albergs i instal·lacions

03/04/2023
  • Jesús Martí ha explicat que aquestes accions s'emmarquen en el programa Alberg+, que busca millorar les instal·lacions d'albergs, campaments i residències
  • Les millores han inclòs canvis en el sistema d'il·luminació dels edificis, que han permés un estalvi del 70 % 

L’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) ha pressupostat en els últims 4 anys més de 3,2 milions d’euros per a l’execució del programa Alberg+, dirigit a la implementació de mesures per a fer que les instal·lacions dels seus albergs, campaments i residències siguen més accessibles, sostenibles i respectuoses amb el medi ambient.

El director general de l’IVAJ, Jesús Martí, ha destacat que aquestes actuacions van dirigides a reduir els consums d’aigua, energia elèctrica i combustibles fòssils, i a disminuir la petjada de carboni, indicador ambiental equivalent que pretén reflectir el total de gasos amb efecte d’hivernacle (GEI) emesos per efecte directe o indirecte en una activitat.

En aquest sentit, ha explicat que, junt amb aquestes actuacions, l’IVAJ ha assumit el “compromís que tota l’energia que es contracta per al subministrament d’energia elèctrica de les seues instal·lacions tinga un origen 100 % renovable, a més d’instal·lar plaques fotovoltaiques, o solars, per a calfar aigua en aquells espais on siga possible”.

En l’àmbit de la millora de l’eficiència energètica, Martí també ha destacat que s’ha canviat tot l’enllumenat d’albergs i residències instal·lant llums tipus led, la qual cosa ha permés un estalvi del 70 % de l’energia consumida i que, a més, s’assolisca més intensitat lumínica i una considerable millora de l’estètica dels diversos recintes i habitacions dels edificis.

Estalvis d’un màxim de 4.000 euros a l’any

El director general de l’IVAJ ha destacat actuacions concretes, com ara la instal·lació de plaques fotovoltaiques als albergs La Marina, de Teulada, i Mar i Vent, de Piles, que estan permetent un estalvi anual de 4.000 euros en la factura d’energia elèctrica, la qual cosa equival a uns 10.000 quilos d’emissions de diòxid de carboni anuals per cadascun dels centres.

Per la seua banda, a la residència de La Florida, a Alacant, s’ha substituït el sistema de calefacció de caldera de gas per un nou sistema de generació de calor mitjançant refrigeradora amb bomba de calor, la qual cosa ha suposat un estalvi de milers d’euros a l’any i una considerable reducció de gasos amb efecte d’hivernacle.

Martí ha explicat que en alguns centres s’estan instal·lant sistemes d’aerotèrmia, com és el cas d’un bloc d’habitacions de l’alberg La Marina, la qual cosa permetrà que es desconnecten del sistema centralitzat de calefacció i s’assolisca un estalvi d’uns 1.440 quilos de propà i 5.500 euros a l’any, a més de deixar d’emetre un 18 % de gasos de combustió.

Millores en l’accessibilitat

Pel que fa a l’accessibilitat d’albergs, campaments i residències de l’IVAJ, s’han redactat plans d’accessibilitat per a totes les instal·lacions, incloent-hi les de la seu central a la ciutat de València, i s’han començat a executar obres per a millorar-la.

Així, a l’alberg de La Marina s’han adaptat les entrades a les diverses dependències, mitjançant rampes, i també s’han adaptat dues habitacions i els respectius banys, així com la seu de l’IVAJ a València, que s’ha remodelat per a garantir l’accessibilitat total.

L’alberg Argentina de Benicàssim té en marxa en aquest moment obres de reparació de piscines, adequació del jardí, lavabo, instal·lacions, rampes exteriors i mòdul taller. Al de Biar hi ha projectada l’eliminació completa de les barreres arquitectòniques, adaptant algunes habitacions, banys i la piscina, i el seu entorn.

En la resta d’albergs, residències i campaments s’estan incorporant totes les millores en accessibilitat en les diverses obres que es van duent a terme.