Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Consell Poble Gitano

Rubén Sancho: “Des dels poders públics hem de garantir al poble gitano la plena i efectiva ciutadania i inclusió en tots els àmbits”

03/04/2023
Rubén Sancho: “Des dels poders públics hem de garantir al poble gitano la plena i efectiva ciutadania i inclusió en tots els àmbits”
  • El secretari autonòmic d'Igualtat i Diversitat ha presidit la reunió del Consell Valencià del Poble Gitano
  • Dissabte que ve, 8 d'abril, se celebra el Dia Internacional del Poble Gitano

El secretari autonòmic d’Igualtat i Diversitat, Rubén Sancho, ha destacat la necessitat de garantir al poble gitano “la plena i efectiva ciutadania i inclusió en tots els àmbits: educatiu, sanitari, residencial, econòmic, cultural, de participació social, igualtat de gènere i igualtat de tracte” des dels poders públics.

Així s’ha pronunciat el secretari autonòmic després de presidir la reunió del Consell Valencià del Poble Gitano, en la qual s’ha fet repàs i seguiment del grau d’execució de l’Estratègia valenciana per a la igualtat i la inclusió del poble gitano 2018-2023.

Sancho ha assenyalat que, passats més de quatre anys des de l’aprovació de l’Estratègia, i tenint en compte que després dels dos anys inicials el context ha canviat radicalment respecte al moment en què es va aprovar, “hem aconseguit tindre en execució un poc més de la meitat del seu contingut, el 56 %, amb grans avanços en les polítiques per a la igualtat d’oportunitats del poble gitano i un grau important d’implicació de tot el Govern Valencià, no només de les àrees vinculades a la inclusió social”.

El secretari autonòmic ha destacat, especialment, l’èxit del servei públic socioeducatiu especialitzat Kumpania, per a fomentar la inclusió educativa dels xiquets, xiquetes, adolescents i joves gitanos, que s’ha demostrat com un “instrument efectiu” per a intervindre en aquells factors que determinen la desigualtat de condicions i resultats en què es troba l’alumnat gitano en el Sistema Educatiu respecte de la població majoritària, “ja que els procura els mitjans necessaris per al desenvolupament de les capacitats i l’èxit dels seus estudis”, ha afirmat.

En aquest sentit, ha explicat que en 2023 la Conselleria compta amb una inversió de 9 milions d’euros per al finançament dels programes Kumpania, per a les etapes de Primària i Secundària; Impulsa Kumpania, que va dirigit a la primera infància, i Kumpania Plus, per a acompanyar en els estudis postobligatoris.

Seguint en l’àrea educativa, el secretari autonòmic ha volgut destacar la implementació durant aquest curs d’un estudi pilot sobre acció comunitària en centres singulars, amb el qual es vol implicar el centre educatiu amb agents del seu entorn i abordar una sèrie de barreres que afecten el procés educatiu de l’alumnat dels centres.

Amb motiu de la celebració dissabte que ve, 8 d’abril, del Dia Internacional del Poble Gitano, Sancho ha volgut valorar “la contribució del poble gitano al progrés i la convivència en la nostra comunitat i la seua aportació a la cultura i a la societat valenciana actual”.

Consell del Poble Gitano

Així mateix, el secretari autonòmic ha recordat que la creació i la constitució del Consell Valencià del Poble Gitano, fa ara dos anys, va ser “una reivindicació de dècades de les organitzacions que representen el poble gitano a la Comunitat Valenciana”.

La seua creació emana de l’Estratègia valenciana per a la igualtat i la inclusió del poble gitano 2018-2023, que és la que estableix les línies de treball prioritàries en aquest àmbit de la Generalitat.

Tal com preveu el decret de la seua creació, la composició d’aquest òrgan és paritària, intergeneracional, compta amb una diversitat territorial i amb majoria de persones gitanes. Concretament, està format per 36 membres: 9 representants institucionals i 27 d’entitats que treballen amb el poble gitano.

A més de la presidència i vicepresidència, es compon de 5 representants institucionals de les àrees de la Generalitat de Poble Gitano, Educació, Sanitat, Habitatge i Economia; un representant de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, i un representant de les universitats públiques valencianes.

També hi ha 4 vocalies representades per persones l’elecció de les quals ha sigut per insaculació i per trams d’edat, de manera que hi ha una persona gitana menor de 18 anys, una d’entre 18 i 30 anys, una altra de 31 a 50 i una última persona gitana major de 50 anys.

Així mateix, estan representades les principals entitats que treballen amb la població gitana, concretament 6 vocals representants de les organitzacions del moviment gitano autonòmic; 10 vocals de les organitzacions d’àmbit territorial municipal, comarcal i supracomarcal; 2 vocals representants d’associacions de dones gitanes, i 2 de les organitzacions de joventut gitana.

Galeria d'imatges