Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball
Resultats MASDE

Climent: “Hem impulsat amb el sector un clúster tèxtil fort, d’avantguarda i resilient”

03/04/2023
Climent: “Hem impulsat amb el sector un clúster tèxtil fort, d’avantguarda i resilient”
  • En el projecte pilot MASDE han participat 60 empreses de filatura i reparació de fibres, empreses de teixidoria, de confecció i d’acabats
  • Destaca la solidesa de la situació financera i estratègica de mercat del sector i la necessitat de “treballar la gestió del talent, el capital humà i la digitalització”

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha assistit a Ontinyent a la presentació de les conclusions obtingudes de la implementació del projecte pilot Mecanisme d’anàlisi sectorial al desenvolupament empresarial (MASDE), liderat per l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace) en 60 empreses del sector tèxtil de la Comunitat Valenciana. El conseller ha estat acompanyat per la directora general de l’Ivace, Júlia Company.

Durant la intervenció, Rafa Climent ha destacat que des del seu departament “s’ha impulsat amb el sector un clúster tèxtil fort, d’avantguarda i resilient”.

L’eina MASDE, única a escala nacional i internacional i premiada per la Comissió Europea, és fruit de la cooperació públic-privada entre l’Ivace, l’Associació d’Empresaris Tèxtils de la Comunitat Valenciana (Ateval) i l’Institut Tecnològic Tèxtil (Aitex).

El responsable d’Economia ha assenyalat que per a posar en marxa MASDE era important “comptar amb un sector ben estructurat que tinguera un clúster fort i un suport tecnològic d’avantguarda” i, després de mesos de treball, “el sector tèxtil ha demostrat el seu esforç per col·locar l’estratègia de futur en el centre dels seus objectius”.

Entre les principals conclusions obtingudes, destaca la solidesa de la situació financera i estratègica de mercat del sector tèxtil, “que ha sabut resistir a situacions complicades i trobar potencials mercats internacionals gràcies a la seua aposta decidida per la qualitat”, ha afegit Climent.

Un altre dels resultats obtinguts és la necessitat de continuar treballant en aspectes com ara la gestió del talent i el capital humà, així com la digitalització, que s’ha convertit en una obligació perquè qualsevol empresa puga sobreviure en un entorn digital amb canvis constants.

Millor planificació

L’objectiu de MASDE és millorar la planificació estratègica de les empreses a través de la cooperació dels actors del sector, que són els que posseeixen el coneixement i les dades més fiables per a definir una estratègia viable de les empreses i el sector.

En MASDE han participat empreses de filatura i reparació de fibres, de teixidoria, de confecció i d’acabats. Totes han pogut fer autodiagnòstic de la seua situació per a saber quins punts han de millorar i com s’ha de preveure el seu creixement i millora.

La directora general de l’Ivace ha destacat que “MASDE és un procés viu adaptat a necessitats actuals”, al mateix temps que ha assenyalat que els bons resultats experimentats en el sector tèxtil “reafirmen la idea inicial d’estendre aquest mecanisme d’anàlisi estratègica a altres sectors de la Comunitat”.

El president del Consell Intertèxtil Espanyol i d’Ateval, Pepe Serna, ha ressaltat que “la bona sintonia entre les entitats i els professionals participants, la col·laboració dels quals ha permés donar a les empreses un mapa de la seua situació real respecte de les àrees analitzades, al mateix temps que ha avançat la possibilitat d’incloure en el futur l’anàlisi d’aspectes com la innovació, la creativitat i la petjada de carboni”.

D’altra banda, el subdirector d’Aitex, Vicente Cambra, ha indicat l’aposta de les empreses per l’R+D per a desenvolupar nous productes diferencials, així com la implantació de processos i tecnologies amb menys consum de recursos i molt més automatitzats, al mateix temps que ha assenyalat que el sector “està canviant cap a un model cada vegada més circular”.

Treball en cooperació

Durant els mesos de treball que ha durat el desenvolupament del projecte MASDE, les empreses del sector tèxtil han completat un qüestionari intel·ligent adaptat al sector i subsector per a poder analitzar de manera detallada la situació de sis àrees estratègiques per a les organitzacions com ara el talent i el capital humà, mercats, sistemes de producció i innovació, estratègia digital, anàlisi financera i model de negoci.

L’informe resultant del qüestionari l’han avaluat el clúster del sector (visió empresarial) i el centre tecnològic (visió tècnica) i l’han validat els tècnics de l’Ivace.

Tota aquesta informació ha permés a la patronal i a l’institut tecnològic disposar de més detalls de la situació del sector, per a les empreses és la millor targeta de presentació per a poder obtindre recursos financers, i per a l’Administració, el punt de partida per a definir futures ajudes per a la transformació estratègica.

Galeria d'imatges