Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
Memòria democràtica

La Generalitat i la Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica renoven el conveni de col·laboració per al 2023

03/04/2023
La Generalitat i la Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica renoven el conveni de col·laboració per al 2023
  • La consellera Pérez Garijo ha afirmat que amb aquesta col·laboració “les associacions de memòria democràtica i les institucions treballen juntes amb l’objectiu de construir una democràcia millor i més justa”
  • Les activitats previstes en el conveni compten amb una dotació de 70.000 euros per al 2023

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, i el president de la Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià (CAMDE-PV), Àngel González, han signat la renovació del conveni de col·laboració que permetrà realitzar accions en matèria de memòria històrica i democràtica durant el 2023.

El de hui és el tercer conveni entre la Generalitat i l’entitat que agrupa les associacions memorialístiques. Enguany es manté la dotació de 70.000 euros.

La consellera de Qualitat Democràtica ha valorat la faena feta durant dècades per les associacions memorialístiques “quan les institucions giraven l’esquena a les polítiques de memòria, justícia i reparació” i ha afirmat que aquesta col·laboració “demostra que les associacions de memòria democràtica i les institucions treballen per fi juntes amb el mateix objectiu de construir una democràcia millor i més justa”.

El president de la Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià, Àngel González, ha assenyalat que “aquest conveni entre la Generalitat i les associacions del moviment memorialístic permetrà continuar fent la labor que vam començar el 2021”.

Activitats previstes

Les activitats previstes al conveni s’orienten a tasques d’assessorament, formació, investigació, difusió i divulgació.

Entre les primeres està previst l’acompanyament, el suport i l’assessorament legal a les diferents associacions per a la sol·licitud, la gestió i la justificació d’ajudes i subvencions convocades en matèria de memòria democràtica, a més de l’acompanyament i l’assessorament a les víctimes i als familiars en l’exercici dels seus drets en matèria de memòria democràtica, especialment en les tasques de cerca i localització dels desapareguts.

En matèria formativa, es desplegarà un programa didàctic sobre memòria democràtica i convivència, a més de trobades als centres educatius per a la difusió, el coneixement i valoració de la memòria democràtica.

Així mateix, es faran cursos de formació per a les entitats memorialístiques relatius a la Llei de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana.

Pel que fa a la difusió i la divulgació, s’organitzaran esdeveniments i es presentaran publicacions, exposicions, trobades i jornades en temes de memòria democràtica. També s’editaran llibres i materials audiovisuals divulgatius.

Quant a les activitats d’investigació, s’inclouen la recopilació dels estudis, els treballs i les investigacions realitzats per les entitats memorialístiques i les universitats sobre víctimes de la Guerra Civil, la dictadura franquista i la Transició. Alhora, es realitzaran treballs d’investigació en arxius públics i privats amb documents de la memòria, amb l’objectiu de fer un inventari i desplegar un projecte de fons documental sobre testimonis orals. També s’elaborarà una relació de vestigis de la Guerra Civil i el franquisme a l’efecte de col·laborar en la revisió i l’actualització del cens.

A més, està prevista la millora i el manteniment de la pàgina web per a potenciar la incorporació de continguts referents a accions divulgatives de la memòria democràtica, amb la inclusió de materials de suport educatiu per a centres d’ensenyament i públic en general.

El conveni també recull accions com ara la participació en trobades que organitze la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i la Xarxa Memòria: Xarxa de Municipis per a valorar la memòria històrica a l’efecte d’intercanviar experiències per tal de compartir les bones pràctiques memorialistes. També preveu la promoció d’iniciatives institucionals amb la Generalitat en matèria de memòria democràtica.

Galeria d'imatges