Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat
Transport públic

Metrovalencia va recollir més de 9.000 objectes perduts en 2022

09/04/2023
Objectes perduts Metrovalencia
  • Les persones usuàries perden una mitjana de 25 articles al dia, sobretot DNI, carteres, claus, motxilles, carnets diversos, mòbils, ulleres i paraigües
  • El protocol d'actuació establit fa possible que es recupere el 28,1 % dels objectes, cosa que és immediata si es tracta d'objectes de valor

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) va recollir durant l’any passat un total de 9.047 objectes perduts per les persones usuàries de Metrovalencia. Aquestes dades suposen que s’obliden 25 objectes de mitjana al dia i 753 per mes, que es guarden, com a mínim, un mes a les estacions on es custodien i un mes més a les instal·lacions de València Sud. Transcorregut aquest període de temps, si no han sigut reclamats, es lliuren a la Policia Local de València.

Els objectes que més apareixen en els metros i els tramvies de València, i l’àrea metropolitana, són, per ordre numèric, DNI, carteres, claus, motxilles, carnets diversos (passaport, permís de conduir, targeta sanitària…), mòbils, ulleres i paraigües.

Però aquests articles no es troben de manera homogènia durant l’any, sinó que hi ha èpoques propícies per a perdre determinats objectes. D’aquesta manera, al desembre i al gener, el personal d’FGV troba més targetes bancàries per les compres de Nadal; al març, per les Falles, qualsevol classe d’objectes; al maig, amb l’arribada del bon temps, les ulleres de sol apareixen als seients buits, i a l’octubre, quan hi apareix el mal temps, paraigües, bufandes i guants s’han de retirar assíduament.

Quant als mesos en què més objectes es perden, setembre, amb 1.714, encapçala un llistat al qual juny, amb 1.350, i octubre, amb 1.326, secunden en els tres primers llocs. Els segueixen maig, amb 1.300; març, amb 1.288; juliol, amb 1.285; novembre, amb 982; abril, amb 982; desembre, amb 919; febrer, amb 916; gener, amb 846, i agost, amb 628.

Gràcies als protocols establits per FGV per a la gestió i la custòdia d’objectes perduts, la recuperació d’un objecte per part de les persones propietàries durant el període que està registrat en FGV es xifra en un 28,1 %, la qual cosa en 2022 ha suposat 2.549 objectes. El percentatge restant es lliura a la Policia Local de València o es trasllada a un punt verd o de reciclatge, si es tracta d’objectes en evident estat de desgast o deterioració.

Quant al temps que es tarda a recuperar un article, varia si hi ha algun element identificatiu o la persona usuària el reclama; si és així, especialment quan es tracta d’un objecte de valor, se sol retirar, fins i tot, la mateixa jornada de la pèrdua.

Procediment

Les estacions amb Espai del Client (Colón, Xàtiva i Alacant), el Centre d’Atenció del Client de Benimaclet i els Punt del Client (Àngel Guimerà, Empalme i Mislata) són els punts de lliurament i de recollida per part de les persones usuàries en una primera fase, abans de traslladar els objectes a la seu central de València Sud.

Una vegada ha transcorregut un mes, els objectes són recollits i portats a una dependència de València Sud per a intentar localitzar el propietari; donar-los de baixa per a reciclar-los, segons el seu estat, o bé lliurar-los a l’Oficina d’Objectes Perduts de València una vegada ha transcorregut un altre mes. Es distingeixen els objectes de valor per a donar-los un tracte especial en la cadena de custòdia, acompanyant-hi fotografies i utilització de caixa forta.

Els documents oficials (DNI, passaport, etcètera) es lliuren a la Policia en el mínim temps possible per a intentar localitzar les persones propietàries. Les targetes bancàries són destruïdes a fi de no ser manipulades, i evitar riscos innecessaris. Pel que fa a la resta d’objectes que permeten localitzar els propietaris o propietàries, es realitzen seguiments i breus investigacions per part del personal d’Atenció al Client per a aconseguir lliurar-los.

Quant als diners en metàl·lic recollits de carteres, bosses o moneders que no han sigut recuperats pels propietaris i propietàries, FGV els lliura a entitats benèfiques per a ajudar a sufragar les seues despeses.

Objectes sorprenents

A més de la pèrdua d’objectes habituals, com els esmentats anteriorment, criden l’atenció una altra sèrie d’articles, com ara bicicletes, crosses, maletes, dosis d’insulina, carros de bebé, barrets, ombrel·les, gorres, càmeres de fotos, disfresses, uniformes de tota mena, botes de seguretat, receptes, medicaments i informes mèdics.

També sorprén que s’obliden dècims de loteria; denúncies de la Guàrdia de Civil i del jutjat; justificants d’apostes esportives; bitllets de loteries; quinieles; llibres electrònics i de paper; cascos de motos; discos de vinil, i fins i tot sabates, aspiradores i bastons de persones invidents.

Galeria d'imatges