Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball

L’Ivace concedeix les ajudes de la convocatòria de 2023 per a millorar i modernitzar 235 àrees industrials de 142 municipis de la Comunitat Valenciana

06/04/2023
L’Ivace concedeix les ajudes de la convocatòria de 2023 per a millorar i modernitzar 235 àrees industrials de 142 municipis de la Comunitat Valenciana
  • La intensitat de les ajudes és del 100 % per a polígons de municipis en risc de despoblament, el 82,9 % en les àrees industrials amb EGM i el 82,75 % per a la resta
  • La convocatòria subvenciona amb un màxim d’un milió d’euros les actuacions de millora en les àrees industrials amb EGM constituïda

L’Ivace ha concedit les ajudes corresponents a la convocatòria de 2023 per a la millora i la modernització de 235 àrees industrials de 142 municipis de la Comunitat Valenciana, tal com recull la resolució aprovada aquest dijous pel conseller d’Economia Sostenible i president de l’Ivace, Rafa Climent.

Les subvencions, que ascendeixen a un import global de 40 milions d’euros, beneficiaran 28 comarques de la Comunitat Valenciana (8 de la província de Castelló, 11 de València i 8 d’Alacant) d’un total de 142 municipis (27 de la província de Castelló, 73 de València i 42 d’Alacant).

Aquestes ajudes s’emmarquen en la convocatòria corresponent a l’exercici 2023, que consisteix en una subvenció que pot arribar al 100 % dels projectes d’inversió per a millora, modernització i dotació d’infraestructures i serveis en els polígons, les àrees industrials i els enclavaments tecnològics, i està dirigida a tots els ajuntaments de la Comunitat Valenciana.

Així, cal recordar que en aquesta convocatòria s’establien tres línies pressupostàries: una per a les localitats en risc de despoblament dotada amb dos milions d’euros, una altra per a la resta de municipis amb un pressupost de 28 milions d’euros i una nova línia específica de 10 milions d’euros, dirigida a les localitats amb àrees industrials que tinguen constituïda vàlidament, mitjançant acord plenari, una entitat de gestió i modernització (EGM), a data 31 de desembre de 2022.

Intensitat d’ajudes

La intensitat de les ajudes ha sigut del 100 % per a la línia de municipis en risc de despoblament, del 82,9 % per a les localitats amb àrees industrials amb una EGM constituïda i del 82,7 % per a la resta.

D’aquesta manera, l’Ivace ha concedit subvencions per a la millora d’11 polígons industrials de sis comarques i huit localitats en risc de despoblament (Beniarrés, Montán, Villahermosa del Río, Llucena, Vilafranca, Higueruelas, Morella i Villar del Arzobispo) i per a 207 àrees empresarials corresponents a la resta de municipis (129 localitats de 28 comarques).

Ajudes EGM

La convocatòria d’ajudes de 2023 preveu, per primera vegada, la subvenció amb un màxim d’un milió d’euros d’actuacions de millora i modernització en les àrees industrials amb una EGM, una nova figura jurídica que recull la Llei d’àrees.

En aquest sentit, s’han concedit subvencions a un total de 17 parcs empresarials: Las Atalayas, d’Alacant; La Granadina, de San Isidro; Les Galgues, de Pedreguer; Cotes Baixes, d’Alcoi; Sud 13 (Entre Ríos) i Nord 2, d’Onda; Collet, de Benicarló; Supoi-8, d’Almassora; Belcaire i Mezquita, de la Vall d'Uixó.

Així mateix, han resultat beneficiaris el Parc Empresarial Aeroport de Manises; València Parc Tecnològic i Fuente del Jarro, de Paterna; Parc Logístic de València, de Riba-roja de Túria, i les àrees industrials Cotes, Juan Carlos I i Nord, d’Almussafes.

Actuacions subvencionables

Entre les actuacions subvencionables destaca l’obra civil per a portar al polígon, totalment o parcial, serveis i/o infraestructures com ara energia elèctrica, gas, fibra òptica, telecomunicacions i aigua, que permetran donar més subministrament a les empreses i la construcció de grans infraestructures que beneficien l’àrea industrial, com ara baixador ferroviari, ponts o creació de vials d’accés al parc empresarial.

Se subvencionarà l’adquisició de terrenys confrontants a l’àrea industrial per a l’ampliació de viaris, zones verdes, aparcaments i accessos, així com la implantació en el polígon, o en terrenys confrontants, d’estació de servei, centre polivalent, servei de correus, oficines bancàries, instal·lacions per a la pràctica esportiva, centre d’educació infantil, hotel i servei de salut i restauració.

També s’inclou la millora en el subministrament elèctric, el subministrament d’aigua i la dotació o la millora del subministrament de gas; la generació d’energia renovable per a tot el polígon; la implantació d’algun sistema que permeta la identificació correcta dels codis LER (Llista europea de residus) dels residus generats; la creació d’eina web amb informació de l’àrea industrial, o la creació d’un cens d’empreses del polígon.

De la mateixa manera, se subvencionarà la millora de la senyalització dels carrers i les zones verdes i la implantació de recorreguts biosaludables; la millora viària mitjançant l’habilitació de nous aparcaments, voreres més àmplies, nous accessos, passarel·les per a vianants, eixample de vials, i pàrquing de camions.

L’adequació de marquesines per a les parades d’autobús dins del polígon industrial, o en un radi de 300 metres, i la creació o la millora de zona/punts de recàrrega de vehicles elèctrics dins del parc empresarial (incloent-hi bicicletes elèctriques i patinets elèctrics) són també actuacions subvencionables.

Així mateix, s’hi inclou l’ampliació o la creació de depuradora, l’obra civil que permeta la implantació de fibra òptica, la vigilància a través de circuit tancat de televisió, la creació de carril bici i la millora de l’enllumenat públic, de la xarxa contra incendis i del sanejament separatiu de les aigües residuals.

Galeria d'imatges