Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Jove Oportunitat

L’IVAJ inclourà tallers de prevenció de conductes autolesives i suïcidis en el programa Jove Oportunitat que desenvolupa

11/04/2023
L’IVAJ inclourà tallers de prevenció de conductes autolesives i suïcidis en el programa Jove Oportunitat que desenvolupa
  • Els joves que estan participant en JOOP rebran orientació per a adquirir les competències necessàries enfront d’aquestes situacions  
  • A través d’activitats interactives, com ara tertúlies dialògiques, jocs de rol i dinàmiques en grups reduïts

L’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), integrat en la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, posarà en marxa tallers de prevenció de conductes autolesives i suïcidis, destinats a joves d’entre 16 i 21 anys de la Comunitat Valenciana que estan participant en el programa Jove Oportunitat (JOOP).

Per a dur-ho a terme, s’ha comptat amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, que ha cedit els materials didàctics del programa Som imprescindibles, que està desenvolupant en tots els instituts de Secundària de la Comunitat Valenciana.

Els participants en el programa Jove Oportunitat són xics i xiques que actualment no estan ni estudiant ni treballant, que han abandonat el sistema educatiu de manera primerenca i que, en moltes ocasions, es troben travessant una etapa marcada per la desmotivació i l’apatia.

D’aquesta manera, JOOP, programa cofinançat per la Unió Europea a través del programa Fons Social Europeu Plus (FSE+) 2021-2027 Comunitat Valenciana, que enguany compleix la setena edició i està present en 75 municipis repartits per València, Alacant i Castelló, continua amb el seu esperit innovador i s’adapta a la realitat de la joventut actual, entre la qual el suïcidi és hui dia la principal causa de mort no natural.

Prevenció de suïcidis

Des de l’IVAJ s’aposta “per no donar l’esquena a aquest fenomen” i s’aborda de ple la gestió emocional i els hàbits saludables de les persones joves. Així, ara, a més de la figura del coach que sempre acompanya cada grup JOOP i els ensenya a tornar a creure en si mateixos, a confiar en si i somiar de nou, comptaran també amb el suport de psicòlegs clínics que realitzaran aquests tallers de prevenció de conductes autolítiques i suïcidis.

Per a dur-ho a terme, s’emprarà una metodologia participativa, amb activitats interactives, com ara tertúlies dialògiques, jocs de rol i dinàmiques en grups reduïts que afavoreixen l’intercanvi d’idees, proporcionant un espai d’escolta, empatia i coneixement, sense jutjar. D’aquesta manera, a través de guies específiques, els professionals de la psicologia clínica miraran de cara, junt amb els joopers, un tema que deixa de ser tabú, i els oferiran eines eficaces per a evitar pensaments suïcides i autolesions.

Els tallers, que es faran dins de l’horari matinal de JOOP, faciliten l’assistència i l’accés a informació, recursos i eines psicosocials per a la gestió emocional, per a demanar ajuda i el suport social, que són claus en la prevenció de les conductes autolesives i els suïcidis.

El benestar emocional de joves i adolescents es pot millorar ateses les necessitats específiques de cadascú, escoltant-los; augmentant la seua autoestima; generant una xarxa de suport saludable, bons hàbits, com ara fer esport; donant-los eines d’autoconeixement i gestió d’emocions i pensaments, o ajudant-los a trobar una motivació cap a la seua vida present i futura.

Finalment, cal recordar que JOOP és una iniciativa ja consolidada que enganxa i ajuda els joves a marcar-se metes i construir un projecte, a poc a poc, a través de sessions de coaching actitudinal, amb les quals milloren les seues habilitats, adquireixen noves eines per a traure el millor de si mateixos, troben eixides, comencen de nou i aprenen a afrontar els reptes de manera diferent.

Galeria d'imatges