Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica

El Consell autoritza un conveni amb la Federació Autonòmica d’Associacions Gitanes per a facilitar l’accés a un habitatge digne

14/04/2023
  • La finalitat de l’acord és la d’erradicar el barraquisme, reduir l’infrahabitatge, facilitar l’accés a un habitatge digne i millorar l’entorn urbà en la població gitana
  • La subvenció assignada ascendeix a 250.000 euros

El Consell ha autoritzat la subscripció del conveni entre la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i la Federació Autonòmica d’Associacions Gitanes de la Comunitat Valenciana (FAGA) per a facilitar l’accés a l’habitatge a la població gitana.

L’aportació de la Generalitat concedida a aquest conveni ascendeix a 250.000 euros, i es recull en els pressupostos de l’exercici actual pertanyent al programa Emergència residencial i funció social.

El propòsit de l’acord és el finançament d’accions que es troben emmarcades en l’Estratègia valenciana per a la igualtat i la inclusió del poble gitano 2018-2023, que inclou quatre objectius.

La primera de les metes consisteix a realitzar un diagnòstic de la població gitana en matèria d’habitatge. La segona finalitat pretén erradicar el barraquisme i reduir l’infrahabitatge entre la població gitana; un altre dels fins promou facilitar l’accés de les persones gitanes a un habitatge digne, i l’últim dels objectius pretén assolir la millora de les condicions de vida dels barris i acabar amb la segregació.

Anteriorment, es va establir l’Estratègia nacional per a la inclusió social de la població gitana (2012-2020), posada en marxa pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, segons directrius marcades per la Unió Europea per a la implantació d’aquesta població, que ha produït una millora en les condicions de moltes famílies gitanes respecte a l’accés a habitatges normalitzats i equipaments bàsics en les llars.

No obstant això, encara persisteixen uns certs reptes, com ara la supressió del barraquisme, l’alt grau d’ocupació d’habitatges i els problemes de precarietat d’equipaments i deterioració tant dels habitatges com dels entorns urbans.

L’acord es farà efectiu en el moment de la signatura i la vigència s’estendrà fins al 31 de desembre de 2023.