Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
Col·laboració institucional

Pérez Garijo destaca la tasca que duen a terme les diputacions “per a portar la participació i la transparència a cada racó del territori valencià”

14/04/2023
Pérez Garijo destaca la tasca que duen a terme les diputacions “per a portar la participació i la transparència a cada racó del territori valencià”
  • La Generalitat i la Diputació de Castelló signen un conveni de col·laboració per a fomentar la participació, la transparència i el bon govern de les entitats locals
  • Els projectes que opten a subvenció fruit d'aquesta col·laboració compten amb un finançament de 350.000 euros

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, i el president de la Diputació de Castelló, José Pascual Martí, han signat un conveni de col·laboració per a continuar treballant en el foment de la participació, la transparència i el bon govern de les entitats locals durant 2023.

Després de la signatura del conveni, Pérez Garijo ha destacat la tasca que realitzen les diputacions provincials “per a portar la participació i la transparència a cada racó del territori valencià, com a eixos fonamentals de totes les administracions per a avançar en qualitat democràtica”.

En aquest sentit, la consellera Pérez Garijo ha afirmat que la col·laboració entre les diverses administracions “és fonamental” per a continuar avançant en transparència i participació.

A través d’aquesta col·laboració, que compta amb una dotació de 350.000 euros, 200.000 a càrrec del pressupost de la Generalitat i 150.000 de la institució provincial, s’incentivarà la posada en marxa de projectes municipals que desenvolupen les entitats locals en aquestes matèries.

El 50 % dels fons totals es destinarà a iniciatives de participació ciutadana, mentre que el 50 % restant s’orienta als projectes de transparència i bon govern. Per al repartiment del crèdit, dins de cada classe d’accions, es tindrà en compte el nombre d’habitants de les entitats locals sol·licitants de la subvenció i es garantirà que aquelles que tinguen menys població disposen d’un percentatge de reserva del total dels fons.

Participació ciutadana

Podran accedir a les ajudes de participació ciutadana aquelles actuacions que fomenten la participació mitjançant la incorporació de la ciutadania en els processos de presa de decisions municipals i en el disseny i la implementació de polítiques públiques.

En aquest sentit, es podran subvencionar els projectes que desenvolupen processos de participació ciutadana a través d’iniciatives orientades a la implicació de la ciutadania en els assumptes públics municipals; les consultes ciutadanes, tant presencials com telemàtiques, relacionades amb la participació en decisions del municipi; els debats, les jornades, les taules redones i altres aspectes relacionats amb la participació en decisions municipals, així com l’impuls de pressupostos participatius.

Així mateix, es podran presentar a la convocatòria les iniciatives en matèria de formació i divulgació de la participació ciutadana mitjançant propostes com ara tallers i accions de divulgació; la creació o la redefinició d’espais i òrgans de participació que faciliten la implicació de la ciutadania en les polítiques municipals, com per exemple els consells ciutadans, el defensor o la defensora del veïnat, les comissions de treball, les xarxes ciutadanes, els fòrums, els comités cívics o les assemblees ciutadanes.

També es preveu la posada en marxa o l’adequació de normes reguladores o documents sobre la participació ciutadana al municipi i tots aquells projectes, processos, activitats o accions destinades a la millora de la vida comunitària desenvolupats mitjançant tècniques de participació ciutadana.

Millora de la transparència

Pel que fa a les accions de transparència i bon govern en l’àmbit local, seran subvencionables les iniciatives que faciliten la millora dels portals de transparència locals per a facilitar l’accés de la ciutadania a la informació pública.

En aquest àmbit s’inclouen les propostes d’elaboració o millora dels tràmits o els procediments telemàtics d’accés a la informació pública per a assegurar que la ciutadania hi accedeix de manera clara, senzilla, accessible i comprensible; els projectes i les eines per al compliment de la normativa de transparència; l’elaboració i la implantació d’instruments per a la planificació, l’avaluació i la millora contínua de la transparència de l’entitat i de la política en aquesta matèria, com els plans estratègics o similars; la creació d’espais o mecanismes per a la col·laboració, o el foment de la innovació pública, com ara laboratoris o comunitats de pràctica.

Al seu torn, podran optar a aquestes ajudes les iniciatives encaminades a l’impuls i el foment de l’obertura i la reutilització de dades de les entitats locals en formats reutilitzables; els projectes per a la promoció de la cultura de les dades obertes i el foment d’iniciatives de reutilització en l’entitat local, i el foment i la creació de mecanismes de col·laboració i participació amb entitats i sectors de la població en aquesta matèria.

Altres accions objecte de subvenció poden ser les encaminades a millorar la transparència en la gestió pública d’àmbit local; potenciar la rendició de comptes de l’activitat pública, i millorar la integritat institucional i l’ètica pública. Així mateix, es preveuen actuacions de formació i sensibilització, i de difusió i promoció de la cultura de la transparència i el govern obert.

Galeria d'imatges