Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

El Consell col·labora amb l’UJI, la Universitat d’Alacant i la Miguel Hernández per a desenvolupar projectes d’innovació entre l’estudiantat

21/04/2023
  • Cada conveni està dotat amb 35.000 euros

El Ple del Consell ha acordat l’aprovació de tres convenis de col·laboració entre la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital i la Universitat Jaume I de Castelló (UJI), la Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH) i la Universitat d’Alacant (UA) per a desenvolupar projectes que fomenten la cultura de la innovació entre l’estudiantat universitari valencià.

Cadascun dels convenis està dotat amb 35.000 euros i s’inclouen dins de l’Estratègia d’innovació de la Comunitat Valenciana, que té per objecte impulsar el talent innovador.

Projecte UJI-LAB-Innovació

Aquest projecte potencia les característiques d’una cultura innovadora entre l’estudiantat de l’UJI mitjançant el desenvolupament de competències transversals associades a la col·laboració multidisciplinària, l’agilitat en la presa de decisions, l’orientació a l’acció i la capacitat de sortir-se’n en situacions d’ambigüitat i canvi.

Les actuacions que es desenvoluparan en el marc del conveni signat amb la Generalitat s’engloben en quatre línies. En primer lloc, la consolidació dels projectes participants mitjançant la dotació de recursos per a executar-los i el desenvolupament d’accions per a ampliar la grandària dels equips, la identificació de patrocinadors i la difusió de les activitats.

En segon lloc, la promoció de noves iniciatives mitjançant la interacció amb col·lectius clau amb capacitat per a estimular la participació dels i les estudiants, i la identificació de prescriptors en centres on no s’estiga liderant cap iniciativa.

En tercer lloc, el suport a la col·laboració institucional amb altres universitats, entitats o centres de formació. En quart lloc, la difusió i l’elaboració de materials a través del web del programa i les xarxes socials.

Projecte CIEUMH de la UMH

El projecte presentat per la UMH, CIEUMH, potencia la creació d’una cultura innovadora per a l’estudiantat universitari perquè, quan s’incorpore al mercat laboral, puga aportar a les organitzacions del nostre entorn un enfocament innovador que genere avantatges competitius.

Per a dur a terme aquest objectiu, s’ofereix un programa formatiu a l’estudiantat format per set mòduls de continguts, en els quals s’abordaran qüestions com ara l’habilitat d’associació; les capacitats de qüestionament, observació i anàlisi, experimentació i connexió amb uns altres; les tècniques per a desenvolupar la creativitat, o l’avaluació i la selecció d’idees per a innovar, a la qual cosa se sumarà un altre programa de formació per al teixit productiu de l’entorn productiu de la UMH.

A més, es durà a terme una experiència pilot de desenvolupament de projectes d’innovació en empreses col·laboradores, en la qual participaran 10 estudiants i 10 tutors i tutores.

Projecte UnnovA - Formació de la UA

Aquest projecte fomenta la cultura innovadora en l’estudiantat mitjançant la implementació d’un programa de formació que complemente les competències que s’adquireixen en totes les titulacions que ofereix la UA.

Entre les actuacions que es preveuen en el projecte destaca la impartició de quatre cursos de formació en innovació dirigits a estudiants, tant de grau com de màster o postgrau: Impulsant la cultura de la innovació: fonaments d’innovació; Impulsant la cultura de la innovació: innovació sprint; Innovació aplicada, i Oceans rojos, oceans blaus.

També destaca la programació d’un esdeveniment d’innovació que es realitzarà abans de la impartició dels cursos, en el qual es presentaran oportunitats de formació i casos d’èxit sobre innovació.

La difusió de les activitats del projecte es farà a través del web UnnovA i, a més, es planteja la creació d’una estratègia de difusió a través d’una campanya nova en xarxes socials i accions presencials.