Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Habitatge

El DOGV publica la Llei d’habitatges col·laboratius de la Comunitat Valenciana

19/04/2023
  • L’objectiu és promoure l’hàbitat col·laboratiu i fer efectiu el dret a un habitatge assequible, digne i adequat

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha publicat la Llei 3/2023, de 13 d’abril, de la Generalitat, d’habitatges col·laboratius de la Comunitat Valenciana. L’objectiu és regular l’habitatge col·laboratiu, establint-ne el concepte legal, els requisits, les característiques i el règim jurídic de les entitats que en són titulars. També estableix les condicions perquè els habitatges col·laboratius siguen qualificats d’interés social, així com les mesures de foment que els afecten.

Aquesta llei, l’àmbit d’aplicació de la qual serà la Comunitat Valenciana, s’aplica tant a les promocions d’habitatges qualificats de protecció pública com als de promoció o renda lliure.

Els objectius socials i constitucionals d’aquesta llei són, principalment, fer efectiu el dret a un habitatge assequible, digne i adequat per mitjà d’una tipologia d’habitatges; promoure l’hàbitat col·laboratiu, de manera que els qui hi participen conjuguen l’ús privat d’un habitatge al mateix temps que comparteixen amb altres persones espais i usos comuns, i impulsar la reorientació del model productiu mitjançant la rehabilitació i/o construcció d’habitatges amb un alt nivell d’eficiència energètica, descarbonització i integració de les energies renovables.

La llei considera habitatges col·laboratius els edificis o els conjunts residencials la titularitat dels quals pertany a una entitat participada pels seus usuaris i usuàries, la gestió dels quals és compartida, adoptant la forma de cooperativa o associació no lucrativa.

Requisits bàsics d’edificació

Així mateix, hauran de complir uns requisits bàsics en l’edificació. S’hauran de projectar, construir i conservar de tal manera que possibiliten el ple desenvolupament de vida de les persones que els cohabiten. Per a fer-ho, hauran de tindre tres zones diferenciades: a) habitatges amb, almenys, dormitori, bany i sala, junt amb balcó o terrassa, i almenys un 50 % hauran de disposar de cuina; b) espais per a ús comunitari previstos per a desenvolupar algunes de les funcions inherents, com ara cuina, menjador, safareig, sala d’atenció sanitària o altres; c) elements comuns.

Pel que fa al règim, les associacions titulars d’habitatges col·laboratius no podran tindre ànim de lucre; el seu objecte social serà facilitar allotjament, espais comunitaris i, si és el cas, serveis complementaris a les persones sòcies i convivents; la cooperativa no podrà adjudicar privativament a les persones sòcies la propietat ni cap dret real limitat sobre els habitatges, entre altres requisits.

De la mateixa manera, quan l’entitat propietària tinga adjudicat el domini o la possessió per un període de duració determinat, s’adjudicarà l’ús de l’habitatge per temps limitat.

Podran ser sòcies les persones que pretenguen allotjar-s’hi i les que convisquen amb elles, així com els ens públics i les entitats sense ànim de lucre que necessiten allotjament per a aquelles persones que en depenen i hagen de residir, per raó del seu treball o funció, en l’entorn d’una promoció cooperativa o que requerisquen locals per a desenvolupar les seues activitats.

També podran ser sòcies o socis consumidors de la cooperativa les persones físiques i jurídiques que tinguen el caràcter exclusiu de consumidors de béns i serveis energètics vinculats amb les energies renovables i l’eficiència energètica, en el marc d’una comunitat d’energia renovable o comunitat energètica, per al seu ús i consum.

La persona interessada a adquirir la condició de soci o sòcia haurà de fer una aportació obligatòria que no podrà ser superior al 30 % del cost d’adquisició, arrendament o promoció del conjunt residencial d’habitatges col·laboratius. Així mateix, haurà d’abonar les quotes periòdiques no retornables que es fixen, en concepte de cessió d’ús, per a atendre despeses.

Habitatges d’interés social

El capítol II de la llei estableix el règim dels titulars d’habitatges col·laboratius d’interés social. Entre els requisits s’estableix mantindre el conjunt edificat sota una titularitat única de la cooperativa o l’associació a perpetuïtat, i no es podrà realitzar la divisió horitzontal de l’edifici; almenys el 15 % dels habitatges s’ha de destinar a un col·lectiu necessitat (majors de 60 anys, persones amb discapacitat, víctimes de violència de gènere, joves i persones extutelades menors de 35 anys, etc.), i aprovar un pla d’activitats comunes.

Els estatuts socials hauran d’admetre la possibilitat que la Generalitat puga ser sòcia de la cooperativa o associada de l’associació, amb la finalitat de poder destinar els habitatges a persones amb risc residencial.

La llei entrarà en vigor al cap de 20 dies de la seua publicació en el DOGV.