Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives

L’Armari de la Memòria traçarà una cartografia valenciana amb els espais més rellevants per a la comunitat LGTBI al llarg de la història

23/04/2023
L’Armari de la Memòria traçarà una cartografia valenciana amb els espais més rellevants per a la comunitat LGTBI al llarg de la història
  • L’Armari presentarà aquest projecte en la Mostra Visible Alacant MOVA 2023
  • La cartografia s’està realitzant amb la participació de professionals, fons documentals i aportacions de col·lectius i persones anònimes

El servei públic l’Armari de la Memòria per a la recuperació i la difusió de memòries LGTBI, impulsat des de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, ha posat en marxa diversos projectes que, a partir del mes de maig i al llarg dels pròxims mesos, permetran traçar una cartografia específicament valenciana on localitzar els espais més rellevants per a la comunitat LGTBI al llarg de la història.

L’Armari de la Memòria presentarà el pròxim mes de maig aquest projecte en la Mostra Visible Alacant MOVA 2023, on col·labora en l’exposició Alacant: espais per a una memòria dissident.

La cartografia s’està realitzant amb la participació de professionals de la investigació i amb les pistes que estan aportant els fons documentals conservats en l’arxiu de l’Armari, així com les aportacions de col·lectius i, fins i tot, persones anònimes que ajuden a completar aquesta iniciativa gràcies als seus records personals.

Amb aquest projecte es pretén fer un recorregut cartogràfic pels espais més rellevants per a la comunitat LGTBI d’oci, cultura, activisme i repressió, des dels anys setanta fins als inicis del segle XXI.

Com a complement al mapa, i com a font documental que ha permés identificar i incloure-hi molts d’aquests espais, també s’exposaran algunes publicacions que han creat els diversos col·lectius i associacions LGTBI alacantins al llarg d’aquella època, com ara Papers Gais, Belladona, Siluetas, Entérate ya o Salir del Armario.

Així mateix, està prevista l’activitat Memòries LGTBI en ruta, que farà un recorregut per alguns d’aquests llocs emblemàtics.

Altres projectes relacionats

La pàgina web de l’Armari de la Memòria presentarà també, en paral·lel al desenvolupament d’aquestes activitats, noves seccions i continguts, entre els quals s’inclou la publicació d’aquest mapa de la Comunitat Valenciana en el qual es podran localitzar espais com ara locals d’ambient, espectacle i transformisme; presons, psiquiàtrics i altres espais vinculats a la repressió institucional de les dissidències sexogenèriques, així com llocs on s’han comés crims d’odi LGTBI-fòbic.

També es podran conéixer seus de col·lectius LGTBI; llocs de trobada clandestins, espais de socialització, places i carrers destacats per les manifestacions i concentracions en defensa de la igualtat i la diversitat; localitzacions vinculades a la trobada sexual, i espais relacionats amb determinades figures destacades de la cultura LGTBI.

Les persones usuàries podran trobar tots aquests espais navegant pel mapa disponible per a consultar-lo en línia, i a través d’investigacions avançades, cosa que permetrà múltiples lectures en funció d’interessos i objectius diferents i facilitarà així la tasca de les persones investigadores, com ara la curiositat per la història LGTBI local de la ciutadania en general.

Galeria d'imatges