Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica

El Consell aprova un conveni amb el Consell Superior d’Arquitectes d’Espanya per a la realització del concurs Europan 17

28/04/2023
  • L’emplaçament del barranc de Chiva representa la Comunitat Valenciana en la dessetena edició del concurs Europan
  • La Generalitat subvenciona el projecte amb una aportació de 22.000 euros per a 2023

El Consell ha aprovat un conveni de col·laboració entre la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i el Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE) per al desenvolupament d’activitats i actes relacionats amb el concurs d’idees Europan 17 a la Comunitat Valenciana.

La Generalitat destina una subvenció de 22.000 euros per al projecte Europan 17 i participa com a membre del Comité Nacional d’Europan amb la presentació de l’emplaçament del barranc de la localitat valenciana de Chiva.

Aquest emplaçament va ser prèviament seleccionat a través d’un concurs convocat per la Direcció General d’Innovació Ecològica en la Construcció, que es va dirigir a tots els municipis de la Comunitat Valenciana.

En aquesta dessetena edició, en la qual participen 12 països amb 40 emplaçaments, el concurs versa entorn del tema Ciutats vives 2: projectar arquitectures cuidant els entorns habitats.

Espanya participa amb la proposta de 8 emplaçaments, entre els quals es troba el de Chiva, amb el títol Ruta fluvial urbana. La regeneració urbana i natural del barranc de Chiva.

Amb aquest projecte arquitectònic s’abordarà la conceptualització del llit del barranc com a espai d’oportunitat per a la revitalització del municipi i així facilitar la integració de la seua trama urbana i la interacció social, propiciant la reflexió entre el valor hidràulic, cultural, natural o etnològic d’aquesta mena d’infraestructures i el seu potencial com a eix vertebrador (circumstància que se succeeix habitualment en la conca mediterrània).

Concurs europeu d’arquitectura

Europan és una federació europea d’organitzacions nacionals que regeixen concursos d’arquitectura i les realitzacions que es deriven de les decisions dels jurats, a més de la convocatòria i la coordinació del concurs en els diversos països europeus participants.

El Comité Nacional d’Europan és l’òrgan que aprova i coordina els aspectes generals de l’organització de cada edició.

Està format pels membres gestors, promotors, patrocinadors i membres associats. Els membres gestors són el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), que presideix l’organisme, i el CSCAE, que actua com a entitat convocant. Són membres promotors les administracions públiques que aporten sòls urbans a aquesta convocatòria.

El termini de vigència del conveni s’inicia des del moment de la signatura i conclou el 31 de desembre de 2023.