Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Habitatge

La Conselleria d’Habitatge convoca les bases per al pla d’ampliació dels parcs públics municipals, que en aquesta edició ascendeix a 11,5 milions d’euros

27/04/2023
  • El Pla Adha subvenciona un màxim del 100 % del cost de les adquisicions que fan els ajuntaments

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana ha publicat l’ordre per la qual s’aproven les bases reguladores de les subvencions a entitats locals per a l’adquisició i la millora d’habitatges del programa conegut com a Pla Adha, l’objecte del qual és l’ampliació del parc públic d’habitatges finançat pel Pla estatal per a l’accés a l’habitatge 2022-2025.

El Pla Adha, impulsat per la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica amb l’objectiu de possibilitar la compra d’habitatge per part dels ajuntaments, compta amb una dotació d’11.546.360 euros, 8.287.800 euros dels quals procedeixen de fons estatals i els 3.258.560 euros restants els aporta la Generalitat, a fi de poder assolir el 100 % del cost de les adquisicions.

La directora general d’Habitatge, Elena Azcárraga, ha explicat que, en aquesta convocatòria, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana finança el 100 % de l’adquisició d’habitatges a la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb). A més, en cas que els habitatges no estiguen en condicions de ser habitats, es podran finançar amb un màxim de 8.000 euros les obres d’adequació xicotetes.

Una altra novetat és el caràcter biennal de la convocatòria, cosa que facilita la tasca de les entitats locals per a la formalització de les compres. D’aquesta manera, el termini de presentació de les sol·licituds s’iniciarà demà divendres 28 d’abril i estarà obert fins al 13 de setembre de 2024.

Les adquisicions es poden fer mitjançant el procediment de tanteig i retracte en cas que l’ajuntament tinga subscrit amb la Generalitat el conveni de cessió dels drets esmentats, o en els supòsits legalment previstos per les normes que estableix el règim jurídic del patrimoni de les entitats locals.

Els habitatges subvencionats seran destinats a fins socials, en règim de cessió d’ús o de lloguer públic, i s’adjudicaran a persones físiques en situació de vulnerabilitat que es troben inscrites en els registres de demandants d’habitatge autonòmic o municipal. També es podran destinar per a fixar residents en municipis xicotets o en risc de despoblament.

Despeses subvencionables

Les despeses subvencionables es corresponen amb el preu d’adquisició dels habitatges i els seus annexos, si és el cas, o edificis d’habitatges; la contractació de serveis de taxació, assessoria, mediació i gestoria immobiliària, a més de les despeses inherents a l’adquisició de notaria i registre, i les obres de millora necessàries, amb els límits establits en les bases reguladores. La convocatòria preveu, així mateix, la subvenció d’adquisicions formalitzades des de l’11 de novembre de 2022.

En cas que siguen habitatges individualitzats, i els seus annexos, la quantia màxima de la subvenció serà el 100 % del preu d’adquisició de l’habitatge, amb els límits de preu màxim per habitatge establits per als habitatges de protecció pública en la normativa vigent.

Pel que fa a altres despeses associades a l’adquisició, l’import màxim de la subvenció pot arribar al 3 % del valor d’adquisició de l’immoble i amb un import màxim de 20.000 euros.

Quant a les despeses pròpies de l’adquisició (impostos, despeses notarials i registrals), són d’un màxim de l’1,5 % del valor d’adquisició de l’immoble (impostos exclosos) i amb un import que pot arribar a 15.000 euros.