Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Festival LABdeSeries

L’IVAJ participa en LABdeSeries amb dues taules redones, una sobre salut mental i una altra sobre el tractament de la realitat en les sèries fantàstiques

27/04/2023
L’IVAJ participa en LABdeSeries amb dues taules redones, una sobre salut mental i una altra sobre el tractament de la realitat en les sèries ...
  • El director de l’IVAJ ha explicat que l’objectiu és reflexionar sobre l’evolució en l’abordatge d’aquestes realitats en els productes de ficció

L’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) participa, un any més, en LABdeSeries, Festival de Sèries de València, a través de dues taules redones, una per a abordar la salut mental i el tractament que se’n fa en les sèries i una altra sobre la realitat en les produccions de ficció.

Com parlen les sèries fantàstiques de la realitat? és el títol de la taula que va tindre lloc dimecres passat en la Filmoteca i que ha comptat amb la participació de les guionistes Ruth García (Los protegidos, Perdida, Acacias, Paraíso) i Estíbaliz Burgaleta (Tú no eres especial, SMS, Skam, Las chicas del cable), i l’escriptora especialitzada en gènere fantàstic Haizea M. Zubieta (Infinitas, Tocar el cielo, Rayo la de los mil nombres, Tres).

Tal com ha destacat el director de l’IVAJ, Jesús Martí, el component fantàstic d’aquestes sèries “permet, moltes vegades, plantejar qüestions que, amb un relat més realista, seria molt més difícil, la qual cosa les fa especialment populars entre el públic jove i adolescent”.

D’altra banda, la xarrada sobre salut mental, que té lloc divendres que ve, 28 d’abril, a la Filmoteca, i l’entrada de la qual és gratuïta, compta amb la participació de la protagonista i creadora de Cardo, Ana Rujas; la protagonista i creadora de Selftape, Mireia Vilapuig, i el guionista de HIT, Luís Caballero. Estarà moderada per Mikel Labastida, que és un dels directors de LABdeSeries.

Aquesta taula pretén afavorir la creació d’un espai de reflexió on analitzar la manera en què es presenta la salut mental en les sèries, i com les produccions audiovisuals han canviat el tractament que en feien en els últims anys.

En aquest sentit, el responsable de l’IVAJ ha assenyalat que una de les qüestions a abordar és l’augment de la presència d’aquesta temàtica en les sèries actuals i si això respon al fet que ara “hi ha més persones joves i adolescents amb problemes de salut mental o, potser, el que ocorre és que hi ha més visibilització d’aquestes realitats en les produccions televisives, que cada vegada les inclouen més en les respectives trames”.

El festival, que es desenvolupa fins al pròxim 30 d’abril a les seus de la Filmoteca, La Mutant i Las Naves, està prestant gran atenció a la fantasia i l’evolució que ha tingut el gènere en els últims anys. Per a fer-ho repassa algunes de les produccions fantàstiques més recents juntament amb títols clàssics que segueixen en el record del públic més seriòfil.

Galeria d'imatges