Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Onada de calor

Igualtat activa el pla de recomanacions de mesures contra la calor als centres de persones majors

29/04/2023
Igualtat activa el pla de recomanacions de mesures contra la calor als centres de persones majors
  • Es recomana la ingesta abundant de líquids, augmentar el consum de fruites i verdures i evitar situacions que puguen afavorir la deshidratació

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha activat el pla de mesures contra la calor als centres de persones en situació de dependència, que inclou actuacions i recomanacions per a evitar la deshidratació davant de l’episodi de temperatures estiuenques que està afectant la Comunitat Valenciana aquesta setmana.

La directora general de Persones Majors, M. Ángeles Pérez, ha explicat que, en col·laboració amb la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, han difós als centres residencials i els recursos de persones majors de la Generalitat “actuacions i mesures preventives per a evitar que les altes temperatures previstes per a aquests dies suposen un risc per a la salut de les persones usuàries”.

Aquest protocol, ha explicat la directora general, té com a objectiu general facilitar informació útil als i les professionals dels centres per a la “prevenció, la detecció precoç i el tractament dels efectes que puguen tindre les altes temperatures en les persones en situació de dependència”, considerades d’alt risc.

Més risc per calor

Els períodes calorosos i les onades de calor poden agreujar problemes de salut ja existents i els seus efectes poden aparéixer en tots els grups d’edat. No obstant això, algunes persones presenten un risc més gran enfront dels efectes de la calor.

Hi ha col·lectius especialment sensibles a la calor excessiva, com ara les persones majors, que són més vulnerables a la deshidratació com a resultat de tindre menys sensació de set, menys eficàcia de la seua funció renal i els fàrmacs, que incrementen la pèrdua de líquids.

Per això, el pla de la Generalitat inclou recomanacions nutricionals per a combatre la deshidratació en les persones usuàries dels centres de majors, entre les quals, afavorir la ingesta d’aigua i líquids abundants, així com evitar begudes alcohòliques, amb cafeïna o ensucrades.

D’altra banda, el pla també recomana incrementar el consum de fruites i verdures, evitar menjades massa copioses i aliments excessivament condimentats o elaborats, així com situacions que puguen afavorir quadres de deshidratació.

Galeria d'imatges