Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Arquitectura sostenible

La Generalitat i la UPV desenvolupen un prototip d’habitatge per a atendre emergències residencials

02/05/2023
Es tracta d’un model d’habitatge circular de 30 m², que ha sigut muntat a escala real amb entramat de fusta per alumnes de la Càtedra Maderamen de ...
  • Es tracta d’un model d’habitatge circular de 30 metres quadrats, que ha sigut muntat a escala real amb entramat de fusta per alumnes de la Càtedra Maderamen de la Universitat Politècnica de València
  • Es planteja com una construcció que es puga alçar de manera ràpida, segura i fàcil; destinada a l’emergència residencial

La Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica impulsa el projecte de disseny i muntatge d’un prototip d’habitatge circular, a través de la Càtedra Maderamen.

Es tracta d’un prototip d’habitatge per a emergències residencials que ha sigut construït a escala real per alumnat de l’Escola Superior d’Arquitectura i l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de l’Edificació de la Universitat Politècnica de València (UPV).

En concret, aquest model d’habitatge es planteja com una construcció d’estructura d’entramat de fusta amb espais oberts i tancats, dirigit a persones afectades per catàstrofes de diversa índole i que puga ser autoconstruït i reproduïble, de manera ràpida, segura i fàcil de muntar i desmuntar.

És per això que el muntatge del prototip s’ha pilotat en un espai obert al campus universitari de la UPV, per a després procedir a desmuntar-lo i posteriorment ubicar-lo a la ciutat d’Alacant, on es quedarà finalment instal·lat.

Un dels objectius del projecte és situar la fusta com un dels materials que lideren la transició ecològica i sostenible per les qualitats naturals i el procés de producció que té, i la contribució que fa a la reducció de carboni en el planeta i la lluita contra la crisi climàtica.

A més de desenvolupar el projecte, un altre dels propòsits del taller impartit en la Càtedra Maderamen ha sigut informar i fer reflexionar la comunitat universitària sobre els impactes mediambientals del sector de la construcció i el paper transcendental dels processos circulars i dels materials naturals (amb petjada de carboni reduïda i renovables) en el camí cap a la descarbonització en el sector de la construcció.

La directora de la Càtedra Maderamen, Begoña Serrano, ha manifestat que aquesta classe de metodologies d’ensenyament Design & Build en l’arquitectura “són interessants, perquè l’alumnat adquireix un paper actiu fora de l’aula i pot materialitzar el disseny arquitectònic construint-lo a escala real”. També ha destacat que, a més, “pretenem fomentar el pensament crític, la creativitat, la resolució de problemes i el desenvolupament de projectes col·laboratius, així com habilitats essencials per a la pràctica professional en el camp de l’arquitectura”.

Per la seua banda, el director de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Alberto Rubio, ha assenyalat que des de les administracions “hem de liderar i pilotar els processos de transformació en el sector de la construcció cap a una arquitectura més respectuosa amb el medi ambient”. Ha assegurat que “la formació en la utilització de la fusta en construccions circulars se situa com a la base per a orientar l’arquitectura cap a un nou model en el sector de la construcció”.

El model d’habitatge circular que s’ha fet al taller Design & Build es podrà visitar fins a la primera setmana de maig a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de l’Edificació de la UPV.

Posteriorment, a partir del 8 de maig, i gràcies a l’entitat Asertos i a la Universitat d’Alacant, el prototip es traslladarà de manera definitiva i quedarà situat al barri Cementeri d’Alacant.

Galeria d'imatges