Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Orientació laboral

Igualtat convoca les ajudes de 7 milions d’euros per al desenvolupament d’itineraris d’inserció sociolaboral dirigits a persones en situació de vulnerabilitat

02/05/2023
  • El DOGV publica la convocatòria d’aquestes ajudes, que van destinades a entitats del tercer sector d’acció social
  • Es financen actuacions orientades a potenciar capacitats, disminuir obstacles personals i afavorir l’autonomia

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha publicat la convocatòria d'ajudes de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives per a finançar programes d’inserció sociolaboral dirigits a persones en situació de risc o exclusió social, per un import de 7 milions d’euros.

L’objectiu d’aquestes ajudes, cofinançades per la Unió Europea, és finançar actuacions desenvolupades per entitats del tercer sector d’acció social orientades a potenciar capacitats, disminuir obstacles personals i afavorir l’autonomia.

Per a fer-ho, la subvenció porta aparellada la posada en marxa i el desenvolupament d’itineraris integrats per a la inserció sociolaboral de persones que es troben en una situació d’especial vulnerabilitat.

Tal com estableix la convocatòria publicada en el DOGV, les entitats que accedeixen a aquestes ajudes han de destinar part d’aquests fons a realitzar noves contractacions per a aquestes tasques, amb perfils professionals relacionats amb l’orientació laboral, cosa que suposa la creació de nous llocs de treball en l’àmbit municipal.

Accions del programa

El programa conté unes fases d’itinerari que les entitats del tercer sector d’acció social han de desenvolupar i executar. Així, l’itinerari inclou una fase d’acolliment i diagnòstic sociolaboral individualitzat que serveix per a valorar l’historial professional i formatiu de la persona, alhora que detecta les necessitats, les mancances i altres factors relacionats amb l’accés a l’ocupació, que permeten al professional que es fa càrrec del programa establir un nivell i un perfil d’ocupabilitat.

La segona fase seria de disseny i desenvolupament de l’itinerari individualitzat d’inserció sociolaboral, que comprén accions d’atenció social, orientació i intermediació laboral; prospecció, i suport a l’ocupació. En aquesta fase també es treballa el desenvolupament de competències digitals i habilitats tècniques, socials i ètiques relatives a l’ús de les tecnologies de la informació i comunicació (TIC) per a localitzar, organitzar, entendre, avaluar i analitzar informació.

Finalment, hi hauria una fase d’acompanyament en la qual es potencia l’apoderament de la persona participant, perquè s’implique en el disseny i l’avaluació de les diverses fases de l’itinerari, i en cas que algunes persones assoliren un nivell competencial adequat en el desenvolupament de la inserció sociolaboral, també es desenvoluparien pràctiques d’aprenentatge i inserció en empreses.