Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Habitatge

Habitatge signa el contracte amb l’estudi d’arquitectura guanyador d’un concurs d’avantprojectes per a la construcció de 55 pisos de lloguer assequible a Torrent

03/05/2023
Habitatge signa el contracte amb l’estudi d’arquitectura guanyador d’un concurs d’avantprojectes per a la construcció de 55 pisos de lloguer ...
  • Tot el jurat ha coincidit que la proposta conjumina una bona distribució en planta amb una imatge atractiva i oberta

La Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, a través de l’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl (EVha), ha signat el contracte amb Orts-Trullenque Arquitectos, guanyadors del concurs d’avantprojectes de noves promocions d’habitatge públic que donarà lloc a la construcció de 55 pisos de lloguer assequible en el sector Benissaet a Torrent.

Tots els membres del jurat han coincidit que la proposta guanyadora sota el lema De Walden a Concord, dotada amb 12.000 euros com a part de la contractació, conjumina una bona distribució en planta amb una imatge atractiva i oberta a quatre fronts. Això suposa quatre façanes sense que cap siga protagonista, en una clara intenció de respondre per igual a l’entorn.

La proposta desenvolupa una planta baixa molt interessant també, en connexió amb l’entorn més pròxim, i respon als diversos espais de l’entorn més o menys oberts, organitzant els usos i les circulacions propis i oferint una gran transparència i accessibilitat.

Orts-Trullenque Arquitectos desenvolupa una planta tipus organitzada aparentment entorn d’un gran espai central al qual bolquen els espais de distribució de l’habitatge transformats en diverses àrees polivalents i flexibles, que permeten la presència de la llum i l’extensió d’aquests usos residencials.

El protagonisme en façana de les terrasses reforça i unifica la condició residencial del bloc, alhora que atorga gran lluminositat a la proposta i reforça la idea de transparència i comunitat, per a respondre així a l’habitatge post COVID.

D’altra banda, respon als criteris d’industrialització quant a l’optimització de recursos i processos, així com el mateix plantejament d’un “esquelet d’acer” i la rapidesa constructiva que això comporta. També atén criteris d’innovació amb el plantejament de mesures d’eficiència energètica i una “escorça tèrmica” de l’edifici que actua com una infraestructura passiva.

En aquest sentit, la iniciativa guanyadora incorpora vegetació a l’interior d’un pati central que es cobreix, ajudant a crear un especial microclima. Des del punt de vista de gènere, la transparència dels volums i els recorreguts en planta baixa contribueixen a la percepció de seguretat. De la mateixa manera, l’absència de recorreguts de planta, que es redueix a tres replans convencionals independents que serveixen a quatre habitatges al costat de l’escala i l’ascensor, col·labora a minimitzar la possibilitat de crear situacions d’inseguretat.

Finalistes

El primer premi finalista d’aquest concurs d’avantprojectes ha sigut per al treball presentat per l’UTE Álvaro Marín-Antonio Martín sota el lema Mediterrani; el segon premi finalista ha sigut per a la idea de l’UTE Fernando Hernández-José María Silva amb Tetris, i el tercer, per a German Català Torras Arquitectes i Associats SLP, amb Sonnet. Cadascun d’aquests premis està dotat amb 5.000 euros.

Ja sense dotació econòmica, el primer esment ha sigut per a l’oferta presentada sota el lema Irori, de Suárez Santas Arquitectos SLP, i el segon esment, per a l’UTE Aulets Arquitectes SCP-Gerardo Pérez de Amezaga amb Comunitat resilient.

Galeria d'imatges