Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Estudi

La Càtedra d’Habitatge i Dret a la Ciutat presenta un informe sobre el tanteig i retracte en les polítiques d’habitatge públic

04/05/2023
Representants de la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i la Universitat de València participen en l’acte
  • Representants de la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i la Universitat de València participen en l’acte
  • La càtedra va ser creada a través del conveni marc signat per la Vicepresidència Segona i la UV en 2021

La Càtedra d’Habitatge i Dret a la Ciutat de la Universitat de València (UV), creada en 2021 a través d’un conveni amb la Vicepresidència Segona, ha presentat l’informe El dret de tanteig i retracte en el marc de les polítiques d’habitatge públic. Implicacions socials i territorials en el context valencià.

En l’acte ha participat un dels autors de l’estudi i membre de la cooperativa La Dula, Hernán Fioravanti; el director de la Càtedra d’Habitatge i Dret a la Ciutat i promotor de l’estudi, Albert Noguera; la directora general d’Habitatge, Elena Azcárraga, i el director general de Coordinació Institucional de la Vicepresidència Segona, Marc Aparisi.

Aquest informe recull els resultats de la investigació impulsada per la Càtedra d’Habitatge i Dret a la Ciutat sobre l’aplicació del dret de tanteig i retracte a la Comunitat Valenciana, que va ser revisat i ampliat amb l’entrada en vigor del Decret llei 6/2020.

Amb aquesta investigació es pretén aprofundir en les implicacions socials i territorials de l’adquisició d’habitatge per a incorporar-lo al parc d’habitatge públic mitjançant aquest mecanisme jurídic.

La investigació l’ha dut a terme La Dula, cooperativa valenciana d’investigació social i acció comunitària, especialitzada, entre altres, en dret a la ciutat i desigualtats socials.

A més, s’ha desenvolupat en estreta col·laboració amb la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, en concret amb la Direcció General d’Habitatge i Regeneració Urbana. També ha col·laborat l’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl (EVha), encarregada de la gestió del parc públic autonòmic.

En la presentació, Hernán Fioravanti ha recalcat la necessitat d’estudiar les implicacions socioterritorials del tanteig i retracte, “una eina clau per a fer front a l’actual crisi de l’habitatge”.

Segons ha explicat, la investigació destaca “potencialitats com que està permetent ampliar el parc d’habitatge públic de manera àgil i econòmica i contribuint a augmentar la distribució territorial i una creixent diversitat de persones adjudicatàries”. Al seu torn, l’estudi adverteix que “és fonamental que aquesta aplicació vaja acompanyada d’una adequada planificació estratègica, un augment notable dels recursos per a la gestió i una millora de la coordinació entre l’Administració autonòmica i els diversos agents locals”.

Per la seua banda, Albert Noguera fa un pas més i assegura que “no cal aprovar nous instruments jurídics que contribuïsquen a millorar l’accés a un habitatge digne a la gent. Una vegada aprovats, és necessari fer-ne un seguiment constant de la implementació per a detectar els possibles problemes que sorgeixen i poder-los solucionar”.

La Càtedra d’Habitatge i Dret a la Ciutat té com a objectiu impulsar l’estudi, l’anàlisi i la formulació de propostes per a garantir i protegir el dret a l’habitatge, atesos els interessos i els objectius comuns entre la Vicepresidència i la Universitat.

Galeria d'imatges