Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Dependència Comunitat Valenciana

El sistema de la dependència de la Comunitat Valenciana atén actualment 143.031 persones a través d’alguna classe de servei o prestació

07/05/2023
  • Segons l’informe mensual, a l’abril es van rebre 4.796 sol·licituds noves i es van realitzar 4.176 valoracions
  • Per àmbit territorial, 44.226 persones són de la província d’Alacant; 16.337, de Castelló, i 82.468 resideixen a la província de València

El sistema d’atenció a la dependència de la Comunitat Valenciana atén actualment 143.031 persones a través d’alguna classe de servei o prestació econòmica, segons es desprén de l’informe que la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives elabora tots els mesos, que es publica en la seua pàgina web. Concretament, durant el mes d’abril es van tramitar un total de 3.479 expedients de persones sol·licitants, que s’han incorporat a aquest sistema.

Per àmbit territorial, 44.226 persones són de la província d’Alacant; 16.337, de Castelló, i 82.468 resideixen a la província de València.

Pel que fa al nombre de sol·licituds presentades, es desprén de l’informe mensual que durant abril es van registrar 4.796 sol·licituds noves. Així mateix, el nombre de valoracions realitzades ascendeix a 4.176 a les tres províncies de la Comunitat Valenciana.

Quant al cost de les prestacions econòmiques, la Conselleria ha pagat 43,28 milions d’euros corresponents a la nòmina d’abril, endarreriments i retroactivitat.

Les 141.158 persones en situació de dependència de la Comunitat Valenciana incloses en el sistema reben atenció especialitzada a través de serveis residencials o de dia, o una prestació econòmica per persona cuidadora de l’entorn familiar, tal com la persona sol·licitant i la seua família, així com el treballador o treballadora social, acorden com a millor recurs per a la situació personal de cada cas.

Rànquing de municipis

Amb l’objectiu de reconéixer el treball que s’hi fa i motivar els equips municipals, tots els mesos s’elabora un rànquing dels municipis que tenen la qualificació d’excel·lència en l’atenció a la dependència.

Per a dur-ho a terme es tenen en compte els paràmetres següents: que els serveis municipals registren i graven les sol·licituds en l’aplicació corresponent en el mateix mes que han sigut presentades; que els informes socials i les valoracions estiguen elaborats dins dels tres mesos següents a la presentació de la sol·licitud, com ho marca la normativa, i que tinguen un percentatge d’execució superior al 95 %.  

Així mateix, es crea el llistat dels municipis, segons els intervals de nombre d’habitants.

Així, en el rànquing corresponent al mes d’abril, dels municipis de menys de 10.000 habitants, els que tenen un 100 % d’execució són Agullent i Macastre, a la província de València.

Els segueixen, amb percentatges d’execució entre un 97,01 % i un 99,44 %: Daya Nueva, a la província d’Alacant, i Bocairent, la Pobla Llarga, Villar del Arzobispo i Yátova, a la província de València.

Entre els municipis de 10.000 a 20.000 habitants, destaca Rojales, amb un 98,07 %, i hi segueixen Teulada, Monòver i la Nucia, a la província d’Alacant; Benicàssim, a Castelló, i Benifaió i Silla a la província de València, tots amb un grau d’execució d’entre un 95 % i un 97 %.

Pel que fa als municipis d’entre 20.000 i 50.000 habitants, destaca Bétera, a València, amb un nivell d’execució del 97,39 %, i Petrer, a Alacant, amb 96,15 %.

Entre els municipis de més de 50.000 habitants, lideren el llistat d’execució les localitats d’Orihuela, a Alacant, i Castelló de la Plana, amb més del 95 % d’execució.