Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Ajudes a la rehabilitació

La Generalitat exposa en una jornada el programa d'ajudes europees a la rehabilitació d'edificis i habitatges

05/05/2023
La Generalitat exposa en una jornada el programa d'ajudes europees a la rehabilitació d'edificis i habitatges
  • El director general de Qualitat i Rehabilitació, Alberto Rubio, ha explicat les novetats que recull la convocatòria d’ajudes europees a la rehabilitació en edificis i habitatges
  • La Generalitat ha aprovat les bases i la convocatòria per a aquest exercici; el termini de sol·licituds va del 6 de juny al 28 de desembre de 2023

El director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Alberto Rubio, ha exposat en la Jornada Nova Convocatòria 2023 Fons Next Generation per a la rehabilitació d’edificis i habitatges les novetats que recull la convocatòria de 2023 del Programa d’ajudes europees a la rehabilitació de parc edificat. Les sessions de treball s’han desenvolupat a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria en Edificació (ETSIE) de la Universitat Politècnica de València.

La jornada, que ha sigut organitzada per l’Institut Valencià de l’Edificació (IVE), ha comptat també amb la participació del director general d’Habitatge i Sòl del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Javier Martín, que ha clausurat la jornada.

En la seua intervenció, Alberto Rubio ha explicat els programes d’ajudes europees d’aquesta convocatòria, que engloben les ajudes a escala d’edifici, ajudes a escala d’habitatge, ajudes a l’elaboració del Llibre de l’edifici existent per a la rehabilitació i redacció de projectes de rehabilitació.

Programa d’ajudes

Així mateix, el director de Qualitat i Rehabilitació ha desgranat totes i cadascuna de les ajudes, concretament les denominades a escala d’edifici, que comprenen la rehabilitació de l’edifici, la complementària a la rehabilitació de l’edifici per a la retirada de residus d’amiant i l’ajuda personal i la de la Generalitat que es concedeix per motius de vulnerabilitat.

Les referides a escala d’habitatge integren la millora de l’eficiència energètica i la modificació o la substitució d’elements constructius de l’envolupant tèrmica per a adequar-se als valors de la mesura de calor i de permeabilitat a l’aire.

Mentre que les destinades a l’elaboració del Llibre de l’edifici existent i la redacció de projectes recullen subvencions destinades a la implantació i la generalització del llibre i projectes tècnics de rehabilitació integral d’edificis.

Posteriorment, el representant de la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha resolt les consultes que han plantejat les persones assistents a la reunió en relació a la nova convocatòria.

D’altra banda, l’arquitecta de l’Institut Valencià de l’Edificació, Mar Alonso, ha exposat les novetats que inclouen les eines de l’IVE en aquesta convocatòria: llibre de l’edifici rehabilitat, calculadora Renoveu, registre CHC d’agents i gestors i aules de formació virtual, entre altres.

Després de la conclusió de la jornada, s’ha produït el lliurament de diplomes a l’equip del taller de construcció de la casa d’emergència residencial en fusta de la Càtedra Maderamen.

Bases per a la concessió de subvencions

La Generalitat, a través de la Conselleria d’Habitatge, ha aprovat les bases per a la concessió de subvencions dels programes d’actuacions del Pla de recuperació, transformació i resiliència, a través dels fons Next Generation EU, i la seua convocatòria per a l’exercici 2023.

L’objecte d’aquestes ajudes consisteix en el finançament d’obres o actuacions als edificis d’ús predominant residencial, tant en àmbit urbà com rural, en les quals s’obtinga una millora acreditada de l’eficiència energètica, amb especial atenció a l’envolupant edificatòria; en edificis de tipologia residencial col·lectiva (incloent-hi els seus habitatges), i en els habitatges, siguen unifamiliars o pertanyents a edificis plurifamiliars.

Segons recullen les bases reguladores, seran subvencionables les obres a executar o executades sempre que la data de fi siga posterior a l’11 d’abril de 2022, amb l’excepció de les ajudes a l’elaboració del Llibre de l’edifici i redacció de projectes, que indica com a condició que els edificis han d’estar acabats abans de l’any 2000.

El termini per a la presentació de la sol·licitud d’ajudes, preferentment de manera telemàtica, s’iniciarà el pròxim 6 de juny i conclourà el 28 de desembre de 2023. Igualment, el termini per a sol·licitar la inscripció com a gestor o agent de la rehabilitació en els registres corresponents s’iniciarà a partir de l’endemà de la publicació de la resolució en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, i conclourà el 21 de desembre de 2023. En el cas de les sol·licituds provinents de comunitats de propietaris, serà obligatori realitzar-les a través dels gestors i els agents de la rehabilitació.

Galeria d'imatges