Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Ple del Consell

Aitana Mas: “El nou reglament d’habitatge de protecció pública pretén garantir el dret a un habitatge digne als valencians i valencianes”

12/05/2023
Aitana Mas: “El nou reglament d’habitatge de protecció pública pretén garantir el dret a un habitatge digne als valencians i valencianes”
  • El Consell aprova el nou reglament d’habitatge de protecció pública i el règim jurídic de patrimoni públic d’habitatge i sòl
  • Mas destaca que el decret estableix una reserva del 40 % de l’oferta d’habitatge de promoció pública destinat a persones joves
  • El Ple autoritza el Sistema Intern, que garanteix l’anonimat del personal empleat públic que denuncie presumptes casos de corrupció

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas, ha informat que el Ple ha aprovat aquest divendres el nou reglament d’habitatge de protecció pública i el règim jurídic del patrimoni públic d’habitatge i sòl amb el qual es pretén “garantir el dret a un habitatge digne als valencians i valencianes, fent front a la persistent escassetat d’habitatge assequible i als efectes que la inflació i la pujada dels tipus d’interés estan tenint en el sector immobiliari”.

“Per a fer-ho —ha destacat— s’atorga caràcter permanent a la qualificació dels habitatges de protecció pública, i es tracta així de frenar l’especulació immobiliària i la desaparició gradual de l’habitatge protegit”.

Mas ha explicat que en el nou reglament es permet l’accés a la propietat d’habitatges protegits a persones jurídiques, “però sempre que el propòsit final siga l’arrendament o la cessió d’ús a persones físiques que complisquen els requisits per a accedir a aquesta classe d’habitatge”.

La vicepresidenta ha assenyalat que el decret preveu la possibilitat que la Generalitat “es reserve, per motius socials, l’adquisició d’un percentatge d’habitatges de protecció pública en promocions privades de nova construcció en àrees de necessitat d’habitatge o en municipis amb risc de despoblament, que podrà arribar al 100 %”.

“Aquests habitatges s’hauran d’oferir en règim de lloguer o cessió d’ús als col·lectius més vulnerables, garantint així l’increment i la consolidació del parc públic d’habitatges protegits, i fent front a l’emergència residencial”, ha assenyalat.

Així mateix, ha informat que s’estableix una reserva del 40 % de l’oferta d’habitatge de promoció pública per a persones joves.

Preus màxims de venda i lloguer

D’altra banda, el nou reglament fixa els preus màxims de venda, que, en aquest moment, serà de 2.200 euros per metre quadrat, “encara que podrà ser modificat en funció de les variacions en els costos del material, i no excedirà mai el preu de mercat de l’habitatge lliure d’obra nova”.

Per la seua banda, en el preu màxim del lloguer, incloent-hi les despeses de comunitat ordinàries, “s’estableixen diversos trams en funció dels ingressos de les persones que integren la unitat de convivència, adaptant-se a les possibilitats reals de cada família, usant com a referència l’IPREM”.

“D’aquesta manera —ha explicat la vicepresidenta—, per exemple, a una llar amb una unitat familiar que ingresse 1.600 euros mensuals no se li podrà exigir més de 400 euros mensuals de lloguer per a un habitatge tipus de 70 metres quadrats”.

Sistema Intern d’Informació

El Ple del Consell ha autoritzat també aquest divendres la implantació del Sistema Intern d’Informació de l’Administració de la Generalitat, amb l’objectiu de “protegir l’anonimat del personal empleat públic que denuncie infraccions, males pràctiques o presumptes casos de corrupció en l’Administració autonòmica”.

Aquest sistema, que es fonamenta sobre mecanismes ja implantats, permet a tot el personal de la Generalitat de tots els seus àmbits sectorials (Administració General, personal docent, personal sanitari i personal de l’Administració de Justícia) presentar denúncies anònimes, relatives a possibles irregularitats derivades del funcionament de l’Administració, amb garanties de confidencialitat”.

“D’aquesta manera —ha afirmat— el Consell aposta per la transparència en la gestió, el bon govern, la integritat institucional i la lluita contra la corrupció”.

Entre els assumptes tractats hui pel Ple està també l’aprovació del decret de creació del nou Institut d’Educació Secundària Número 5 a Sagunt, amb una inversió de 10,5 milions d’euros, que estarà dotat amb 30 unitats d’Educació Secundària Obligatòria amb capacitat per a 900 llocs escolars i 8 de Batxillerat, amb 280 places.

Aquesta nova instal·lació educativa, que es posarà en marxa en el pròxim curs escolar, permetrà també incrementar l’oferta de Formació Professional a la localitat, “que se sumarà al centre específic de Formació Professional destinat als perfils tècnics vinculats a les necessitats de la futura gigafactoria de Volkswagen”, ha destacat Aitana Mas.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions de la vicepresidenta portaveu del Consell, Aitana Mas

Declaracions de la vicepresidenta portaveu del Consell, Aitana Mas

Declaracions de la vicepresidenta portaveu del Consell, Aitana Mas