Sanitat Universal i Salut Pública

Més de 400 nounats de la Comunitat Valenciana es van alimentar amb llet materna donada de manera altruista i anònima en 2022

18/05/2023
  • L’any passat es van distribuir un total de 882,4 litres de llet donats i 243 litres més des de principis de 2023
  • El 19 de maig se celebra el Dia Mundial de la Donació de Llet Materna, a fi d’agrair l’altruisme de les mares donants

Durant l’any passat, un total de 438 nounats prematurs es van alimentar als centres hospitalaris públics de la Comunitat Valenciana gràcies a la donació que, de manera altruista i anònima, van realitzar 346 mares que estaven alletant els seus bebés.

Així mateix, enguany, 132 xiquets més s’han alimentat amb les donacions realitzades al Banc de Llet Materna de la Comunitat Valenciana gràcies a la generositat de 159 mares donants.

En total, en 2022 es van distribuir 882,4 litres de llet pasteuritzada a les UCI neonatals dels hospitals La Fe i Clínic de València; General de Castelló; Doctor Balmis i Sant Joan d’Alacant, i General d’Elx. I fins a abril d’enguany s’han distribuït 243 litres més.

El 19 de maig se celebra el Dia Mundial de la Donació de Llet Materna, a fi d’agrair l’altruisme de les mares donants, que permeten salvar vides compartint la seua llet amb els qui més la necessiten, així com promocionar i explicar els beneficis que té aquesta donació per als nounats malalts i prematurs.

A la Comunitat Valenciana, el Banc de Llet Materna, adscrit al Centre de Transfusió (CTCV), rep, processa i distribueix, amb garanties sanitàries per al seu consum, la llet materna donada als hospitals on s’atén nounats candidats a ser receptors. La donació voluntària i altruista per part de les mares donants, l’anonimat de la donant, i dels qui la reben, i la distribució sota prescripció mèdica són els principis en els quals es basa el Banc de Llet Materna.

Quant a la selecció de les donants, es fa als serveis de Neonatologia dels hospitals La Fe de València, Doctor Balmis d’Alacant i General de Castelló.

Segons la pediatra María Gormaz, del Servei de Neonatologia de l’Hospital La Fe, “la lactància materna té importants beneficis sobre la salut dels lactants, com ara la disminució de la mortalitat, la prevenció d’infeccions gastrointestinals i respiratòries, entre altres”. A llarg termini –ha explicat Gormaz–, “s’ha descrit una disminució de les taxes de diabetis mellitus tipus I, malaltia inflamatòria intestinal i sibilància”.

Així mateix, “les mares que alleten tenen menys risc de desenvolupar càncer de mama, d’endometri o d’ovari; malaltia cardiovascular, o diabetis tipus 2”, ha recalcat María Gormaz.

Per la seua banda, Sonia León, pediatra del Servei de Neonatologia de l’Hospital General de Castelló, abunda en els beneficis de la lactància per a les mares donants, ja que “disminueix el risc d’hemorràgies postpart i de malalties com ara el càncer de mama i ovari; ajuda a perdre el pes guanyat, i reforça el vincle amb el fill o filla”. Aquesta pediatra ha explicat que “la lactància materna disminueix el risc de mort sobtada del lactant durant el primer any de vida, l’aparició de processos infecciosos i, a llarg termini, dermatitis atòpica, al·lèrgia, asma, malaltia inflamatòria intestinal, diabetis mellitus, esclerosi múltiple i càncer”.

La llet donada està destinada a ser utilitzada per xiquets i xiquetes hospitalitzats, especialment per nounats prematurs amb pes inferior a 1.500 grams en nàixer, o una edat gestacional inferior a les 32 setmanes. També es poden beneficiar de la llet donada els nounats que requerisquen cirurgia intestinal, amb cardiopaties congènites, retards severs de creixement, etc.

Qui pot donar

Pot ser donant qualsevol mare sana, que estiga alletant satisfactòriament el seu fill o filla, i que es vulga extraure llet per a donar-la al banc, encara que hi ha algunes situacions en les quals no és possible donar: si és consumidora d’alcohol, tabac, drogues o un excés de cafeïna; si pateix alguna malaltia crònica important o consumeix regularment algun fàrmac incompatible amb la lactància; si pateix alguna malaltia infecciosa, com ara virus de l’hepatitis B o C, VIH o sífilis, o si pertany a grup de risc de contraure aquestes infeccions.