Sanitat Universal i Salut Pública

L’Hospital La Fe és acreditat com a centre d’excel·lència internacional de paragangliomes i feocromocitomes

21/05/2023
L’Hospital La Fe és acreditat com a centre d’excel·lència internacional de paragangliomes i feocromocitomes
  • L’Hospital La Fe ha avaluat en l’últim any més de 170 pacients amb aquesta patologia, 27 en edat pediàtrica
  • La Fe és el primer centre de la Unió Europea a rebre aquesta designació

L’Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha sigut reconegut com a centre clínic d’excel·lència internacional de paragangliomes i feocromocitomes. D’aquesta manera, La Fe esdevé el primer centre de la Unió Europea a comptar amb aquesta designació que atorga l’entitat Pheo Para Alliance, un organisme internacionalment reconegut en aquesta patologia.

Els paragangliomes i els feocromocitomes són tumors derivats de cèl·lules neuroendocrines que es troben en la medul·la suprarenal i en els ganglis del sistema nerviós, i són considerats com a poc freqüents. La incidència que tenen és aproximadament de 2 a 5 casos per cada milió d’habitants a l’any.

“La incidència més important ocorre entre els 30 i els 50 anys, i no hi ha diferència respecte al sexe”, ha explicat Maribel del Olmo, especialista en endocrinologia i nutrició i coordinadora de la Unitat de Tumors Neuroendocrins de La Fe.

A més, hi ha afegit que tenen la particularitat que són els tumors amb més predisposició hereditària descrits fins ara, amb la qual cosa afecten, en moltes ocasions, membres d’una mateixa família en edats relativament primerenques.

“Són tumors complexos”, ha assenyalat Ángel Segura, oncòleg i també coordinador de la Unitat, “que a vegades poden afectar simultàniament diverses zones del cos i, fins i tot, ser metastàtics, per la qual cosa l’abordatge en centres amb experiència i equips multidisciplinaris és fonamental”.

En l’últim any, ha continuat Segura, “a l’hospital La Fe s’han avaluat un total de 173 pacients amb aquesta patologia, 27 dels quals en edat pediàtrica i 14 d’aquests amb malaltia metastàtica”.

Segons ha explicat el cap del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de La Fe, Juan Francisco Merino, l’hospital ha aconseguit aquesta acreditació perquè reuneix tots els requisits que sol·licita l’organització, com ho són “rebre anualment un volum important de pacients; realitzar un abordatge multidisciplinari dels pacients, que inclou múltiples especialitats —Endocrinologia i Nutrició, Oncologia Mèdica, Consell Genètic, Unitat de Genètica, Medicina Nuclear, Cirurgia Endocrinometabòlica, Otorrinolaringologia, Cirurgia Vascular, Anatomia Patològica, Oncologia Radioteràpica, Radiologia i àrea d’Imatge, Endocrinologia, Cirurgia i Oncologia Pediàtrica—, i brindar una atenció als pacients que s’ajusta a les guies científiques”.

Galeria d'imatges