Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica
Comerç agroalimentari

Navarro i Climent demanen al Govern central que l’acord comercial UE-Mercosur incloga mesures per a protegir la citricultura valenciana

19/05/2023
Navarro i Climent demanen al Govern central que l’acord comercial UE-Mercosur incloga mesures per a protegir la citricultura valenciana
  • Insisteixen en la necessitat d’acabar amb el dúmping fitosanitari “per la falta de reciprocitat amb països tercers” i un aranzel per al suc de taronja
  • La consellera i el conseller reivindiquen davant del ministre d’Agricultura solucions per a la protecció de la indústria agroalimentària i els consumidors europeus

La consellera d’Agricultura, Isaura Navarro, i el conseller d’Economia Sostenible, Rafa Climent, han demanat al ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, que l’acord comercial entre la Unió Europea i Mercosur incloga mesures per a protegir la indústria agroalimentària valenciana i la seguretat alimentària dels consumidors europeus.

Mitjançant una carta, insisteixen en la necessitat d’acabar amb el dúmping fitosanitari i la falta de reciprocitat en la prohibició de l’ús de plaguicides enfront de països tercers, i també establir un aranzel per al suc de taronja. Tot això, segons indiquen, “provoca una competència deslleial”.

En la missiva reclamen que “els productes agraris produïts als països de Mercosur respecten els mateixos estàndards sanitaris i de medi ambient de la UE, i que s’aplique un aranzel i es faça un control, en aquest sentit, a aquells que no els reunisquen, amb el propòsit que s’oferisquen als consumidors europeus les mateixes garanties i la protecció de la salut al consumir producte local, que al consumir producte importat”.

A més, tots dos membres del Consell demanen “una transició aranzelària d’almenys 10 anys per al suc de taronja 100 % espremut que no procedeix de concentrat (NFC)”, que s’importa a la UE procedent de fruita produïda en territoris de Mercosur i transformada en aquesta mena de suc en territoris de Mercosur.

En paraules del conseller i de la consellera, amb l’acord comercial UE-Mercosur s’ha de promoure i garantir una transició aranzelària concorde i proporcionada per a la importació a la UE de suc produït al Brasil. En aquesta línia, insisteixen en la “necessitat de no competir amb sucs de pitjor qualitat i produïts amb fitosanitaris que estan prohibits a la UE”.

Cal assenyalar que el Brasil és el primer exportador mundial d’aquest producte i compta amb una estructura de producció, transformació i distribució fortament concentrada en tres empreses i en posició de domini en els mercats globals. Aquest país lidera el mercat del subministrament del suc de taronja NFC, tant en volum, com en preu.

Tant Navarrés com Climent insten el Govern que en les negociacions entre la UE i Mercosur s’incloga el suc de taronja NFC en els productes “amb una necessària transició aranzelària”.

L’escrit també reclama un conjunt de solucions i millores de l’acord comercial entre la UE i Mercosur per a un bon funcionament del mercat interior europeu, per a protegir els drets dels consumidors i la seguretat alimentària, per la defensa d’una indústria agroalimentària local de qualitat i el compliment dels acords de clima i mediambientals que defensa la UE.

Galeria d'imatges